Izgledi za oporavak u drugoj polovini 2021. i dalje ohrabrujući


Državni zavod za statistiku objavio je da je hrvatska ekonomija u drugom tromjesečju porasla za 16,1 posto na godišnjoj razini, a radi se o prvom rastu nakon četiri kvartala pada. Komentirajući službenu objavu BDP-a u drugom tromjesečju, Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke, istaknuo je da su, nakon očekivanog oporavka u drugom kvartalu, i daljnji izgledi za oporavak u drugoj polovini 2021. ohrabrujući.

Očiti razlog za to je turizam, čija je izvedba u trećem kvartalu doista bila vrlo snažna te je premašila očekivanja (broj noćenja na razinama od preko 80% odnosno 90% u odnosu na pred COVID-19 razine u srpnju i do sada u kolovozu), što daje dodatan vjetar u leđa rastu BDP-u za cijelu 2021. godinu. Što se tiče privatne potrošnje, podaci poreznih tijela i dalje ukazuju na trend rasta iznad razina prije pandemije, pri čemu oporavak tržišta rada te snažan potrošački sentiment i dalje podupiru izglede za drugu polovinu 2021.

Investicije, uz potporu sredstava iz EU fondova i povoljne trendove u građevinskom sektoru, trebale bi zadržati solidan zamah i u budućnosti. Također, iako vjerojatno gubeći određeni dio zamaha iz prve polovine godine, izvoz robe, potpomognut izgledima za oporavak ključnih izvoznih tržišta, trebao bi i dalje ublažavati rastuće pritiske na strani uvoza. Zaključno, izgledi za oporavak sve više poprimaju oblik slova V, stoga smo uzimajući u obzir snažan rast BDP-a iz drugog kvartala, kao i poboljšane izglede za drugu polovinu 2021. stopu rasta za 2021. trenutno vidimo oko razine 7%. Negativni rizici i dalje su dominantno povezani s potencijalnim nepovoljnim trendovima pandemije i eventualnim negativnim učincima na ekonomsku aktivnost.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...