Putovanja i dalje najpopularnija, najmanje se kupuju prehrambeni proizvodi


Prema istraživanju o navikama kupnje, koje je tvrtka IMAS na uzorku od 500 ispitanika u rujnu 2020. godine provela za potrebe Erste Grupe, u Hrvatskoj su žene sklonije online kupnji, a taj je oblik nabave posebno popularan među dobnom skupinom od 15 do 29 godina.

Bez obzira na specifičnu situaciju povezanu s pandemijom koronavirusa, putovanja ili karte za prijevozna sredstva i dalje su najpopularnija kategorija u online kupnji – 56% ispitanika na ovaj je način već obavilo ili namjerava obaviti kupnju. To je ujedno i povećanje od 6% u odnosu na 2019. godinu. Online kupnjom knjige je nabavilo ili namjerava nabaviti 53% ispitanika, dok je treća najpopularnija kategorija kupnja odjeće, obuće i modnih dodataka (51%). Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koristeći online kupnju najmanje skloni kupovati prehrambene proizvode, 36%, što ipak predstavlja porast od 5% u odnosu na 2019. godinu.

Dodatno, istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj 48% ispitanika koristi online/mobilno bankarstvo za obavljanje kupnje i prijenos novca što je, u odnosu na 2019. godinu, porast od 3%.

Online kupnja više se koristi u ostalim zemljama SIE regije

Kad govorimo o ostalim zemljama Srednje i Istočne Europe, u kojima posluje Erste Grupa, online kupnja najpopularnija je u Češkoj gdje su ispitanici najskloniji online kupnji putovanja i karata za prijevozna sredstva (85%), dok su gotovo podjednako skloni online kupnji odjeće, obuće i modnih dodataka te knjiga (84%). Kao i u Hrvatskoj, najmanje ispitanika u Češkoj online kupnjom nabavilo je ili namjerava nabaviti prehrambene proizvode (61%). Zanimljiva je situacija u Slovačkoj gdje je 88% ispitanika izjavilo da bi online kupnjom nabavljalo knjige, zatim putovanja i karte za prijevozna sredstva te elektroničku opremu (85%), dok su odjeća, obuća i modni dodatci zauzeli četvrto mjesto s 84%.

Online/mobilne načine plaćanja u Češkoj koristi 80% ispitanika, slijedi je Slovačka sa 79% ispitanika, dok se online/mobilno bankarstvo za obavljanje kupnje i prijenos novca najmanje koristi u Rumunjskoj (47%) i Srbiji (39%).


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...