Online kupnja sve popularnija – najviše se kupuju putovanja i avionske karte


Dan nakon američkog Dana zahvalnosti već se tradicionalno obilježava kao početak blagdanskih rasprodaja, tzv. Crni petak ili Black Friday. U Sjedinjenim Američkim Državama četvrti petak u studenom puno se ranije počeo obilježavati kao Black Friday, dok je u ostatku svijeta taj pojam prepoznat tek od 2000-ih.

To je jedan od dana u godini kada je potrošnja u SAD-u na najvišim razinama, a stampeda ljudi koji žele ugrabiti stvari nalaze se na svakom uglu. Black Friday posljednjih se godina obilježava i u Hrvatskoj, a osim posjeta trgovinama, mnogi se odlučuju i na online kupnju.

Tog vikenda prodajna mjesta bilježe rekordne rezultate, a broj transakcija veći je od uobičajenog. Tako je Erste Card Club tijekom prošlogodišnjeg „Black Friday“ vikenda, koji je trajao od petka 23.11. do nedjelje 25.11. zabilježio preko 200 tisuća transakcija Diners Club karticama, odnosno 21% više transakcija u odnosu na vikend ranije. Osim toga, istoga vikenda zabilježen je i 24% veći volumen transakcija napravljenih Diners Club karticama. 

Online kupnja popularnija u ostatku regije

Velik dio ovih transakcija napravljen je na internetu, koji je posljednjih godina sve popularniji među kupcima. Prema istraživanju koje je provela IMAS agencija za potrebe Erste grupe na uzorku od 500 ispitanika, pokazalo su žene sklonije online kupnji, a posebno je popularna među ispitanicima između 15 i 29 godina. Kada je riječ o predmetima kupnje, 50% ispitanika već je kupilo ili namjerava kupiti putovanje ili avionske karte, a njih 47% odjeću i modne dodatke. Uz navedeno, ispitanici kupuju i knjige (44%), filmove i glazbu (39%), razne elektroničke uređaje (38%), dok su najmanje skloni kupnji prehrambenih namirnica (31%).

Iako trendovi u posljednje tri godine govore da je online kupnja u Hrvatskoj sve popularnija, istraživanje je pokazalo da još nije na razini ostalih zemalja u regiji gdje je prisutna Erste grupa (Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska i Srbija). Dok je 50% ispitanika u Hrvatskoj već kupilo ili namjerava kupiti putovanje ili avionske karte, to je učinilo 85% Čeha, 81% Slovaka, 79% Rumunja, 66% Srba i 61% Mađara.

Stanovnici Češke prednjače i u korištenju online/mobilnih načina plaćanja; 80% ispitanika IMAS-ovog istraživanja izjasnilo se za korištenje ovih načina plaćanja. Slijede ih Slovaci (78%), Mađari (49%), dok se Hrvati s 45% nalaze na četvrtom mjestu zemalja iz kojih dolaze ispitanici. Slijede Srbi (36%), a Rumunji se nalaze na posljednjem mjestu (33%). Kao i u online kupnji, i u korištenju ovakvih načina plaćanja dominiraju mladi od 15 do 29 godina.

Kod online kupnje važno je pripaziti na sigurnost

Iz godine u godinu kartična industrija bilježi trend rasta, a s time i sve više raznoraznih pokušaja zloupotreba kod plaćanja na internetskim prodajnim mjestima. Osim sve većeg udjela ovog oblika kartičnog plaćanja te specifičnosti okruženja u kojem se ono odvija, prepoznavanje i prijavljivanje pokušaja prijevara pokazuje i veću svijest i znanje korisnika o plaćanju karticama.

Postoji nekoliko stvari na koje treba pripaziti prilikom online kupnje. Potrebno je obratiti pozornost na osnovne informacije o trgovcu te na adresu i recenzije stranice s koje se kupuju. Idealno bi bilo kupovati u renomiranim i poznatim web trgovinama te trgovinama kod kojih se plaćanje inicira preko poznatih internetskih platnih servisa. Osim toga, važno je da korisnici redovito prate svoje račune, izvode i transakcije karticama te da ne odgovaraju ni na kakve e-mailove, poruke ili pozive u kojim ih se traži dostava ili unos podataka s kartica ili njihovih osobnih podataka. Korisnih se savjeta možete prisjetiti i na ovom linku


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...