Britanska funta i dalje talac „brexita“


Početak svibnja bio je obilježen jačanjem eura u odnosu na američki dolar zbog boljeg od očekivanja podatka o bruto društvenom proizvodu euro zone za prvi kvartal.

Euro je dosegnuo vrijednost 1,1260, što predstavlja svibanjski maksimum. Promjena trenda je uslijedila nakon sjednice Središnje banke SAD-a. Kamatna stopa na dolar je ostavljena na dosadašnjem rasponu 2,25% do 2,50%. Na istoj sjednici predsjednik FED-a izjavio je da će kamatna stopa ostati na postojećem nivou duže vrijeme i da trenutno ne vidi razlog za promjenu ni u jednom smjeru.

Druga polovica svibnja bila je obilježena slabljenjem eura, koji je u odnosu na dolar pao s 1,1200 na 1,1110. Tada je Europska komisija smanjila procjene budućeg rasta europskog gospodarstva. Kuna je u odnosu na dolar oslabila sa 6,59 na 6,66. Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine su i dalje u slijepoj ulici, a iz te situacije dolar jača jer ga investitori percipiraju kao sigurno utočište. Slično kao i švicarski franak koji je tijekom  svibnja u odnosu na euro ojačao s  1,1450 na 1,1200. Franak je u tom periodu na kunu ojačao sa 6,48 na 6,6250. Britanska funta je i dalje talac „brexita“. Odlazak, sada već bivše, premijerke May negativno se odrazio na vrijednost funte. Euro je na funtu ojačao s 0,85 na 0,8860. Funta je kunu oslabila s 8,73 na 8,37. Investitori očekuju da će se tek krajem srpnja znati novi premijer Velike Britanije, što znači da će dva mjeseca vremena za rješavanje problema izlaska iz Europske Unije biti nepovratno izgubljena. Eurom i kunom se tijekom svibnja trgovalo unutar vrlo uskog raspona od 7,41 do 7,43.

Autor: Aleksandar Turza, Sektor financijskih tržišta, Erste banka


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...