Prosperitet hrvatskog društva na dugoročno održivim temeljima


Ekonomski bi trendovi u 2019. godini trebali ostati stabilni, a stopu rasta BDP-a vidimo na razini od 2,7%. Očekujemo zadržavanje pozitivnih kretanja domaće potražnje, uz stabilan rast osobne potrošnje.

Nadamo se i većem doprinosu investicijske aktivnosti, čija je dinamika tijekom 2018. bila relativno usporena. Uz stabilne trendove inozemne potražnje, određeni se rizici na strani robnog izvoza mogu pojaviti u kontekstu potencijalnog usporavanja globalnog rasta, kao i rasta glavnih izvoznih tržišta. Također, pritisak domaće potražnje na uvoznu stranu sugerira nastavak blagog negativnog utjecaja neto izvoza na ukupnu stopu rasta.

Uvođenje eura nije svrha samo sebi

Pozitivnim ocjenjujemo zadržavanje pozitivnih trendova na strani fiskalne konsolidacije, kao i daljnje najave hrvatskog puta prema eurozoni, posebno u kontekstu jačeg uključivanja u prostor europskih integracija, dugoročne stabilnosti gospodarstva te smanjenja valutnog rizika za građane i tvrtke. Međutim, bitno je istaknuti da uvođenje eura nije i ne treba biti svrha samo sebi, već mora biti u funkciji jačanja prosperiteta društva u cjelini. U tom smislu  još važnijim postaju provođenje istinskih strukturnih reformi, pronalaženje adekvatnog odgovora na problem iseljavanja, jačanje pravne i političke stabilnosti te veća razina investicijske sigurnosti. Za očekivati je i da će rezultati EU izbora, koji se održavaju polovicom ove godine, jasnije definirati smjer budućih političkih i ekonomskih trendova na europskoj razini, što će imati utjecaj i na hrvatsko gospodarstvo.

Daljnji razvoj mobilnih usluga i ubrzavanje time-to-marketa

Promjene u očekivanjima klijenata, posebno tzv. milenijalaca, snažan iskorak prema digitalnoj sferi te brzina i izražen fokus na daljnji razvoj mobilnih usluga, obilježja su koja će karakterizirati bankarsko tržište u budućnosti. Iako smo već u ovoj godini bili svjedoci konkretnih odgovora banaka i kartičnih kuća na rastuće izazove digitalizacije,  ubrzavanje tzv. time-to-marketa, češće promjene i prilagodbe postojećih proizvoda, odnosno svojevrsna obuhvatna digitalna transformacija poslovanja svoj će proces nastaviti i u 2019. godini, i to ubrzanom dinamikom.

Prilika za pozicioniranje u regionalnom kontekstu

Stabilnost i adekvatna kapitaliziranost hrvatskog bankarskog i financijskog sustava ulijeva povjerenje i predstavlja snažnu okosnicu razvoja potencijala hrvatskog gospodarstva u budućnosti. U tom, ali ne samo u tom segmentu, Hrvatska posjeduje određene komparativne prednosti, što pruža kvalitetnu priliku za njezino daljnje pozicioniranje u regionalnom kontekstu. Naravno, uz kontinuirani fokus na vlastitu domaću zadaću i provedbu reformi koje će prosperitet hrvatskog društva učiniti održivim na duže staze.

*Autor kolumne je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke. Inicijalno je napisana za potrebe priloga Poslovna 2019., u izdanju Poslovnog dnevnika/Večernjeg lista


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...