Briga o okolišu kao zalog za budućnost


Još 1970. godine pojedinci su shvatili da planet koji ljudima osigurava sve uvjete za život dolazi u veliku opasnost od uništavanja. Te su godine, pod vodstvom američkog senatora, Gaylorda Nelsona, u SAD-u održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša. Na njima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a gotovo 40 godina kasnije, 2009. godine, 22. travnja ustanovljen je kao međunarodni Dan planeta Zemlje.

 

Svake se godine na taj datum održavaju brojne akcije podržane diljem svijeta, kojima se želi postići svjesnost o važnosti zaštite okoliša i očuvanja planeta ne samo za sadašanje stanovnike Zemlje, već i za buduće generacije. Unatoč brojnim informacijama, resursima i zakonima koji se donose kako bi se problem zagađenja držao pod kontrolom, okolišne i klimatske promjene uzrokovane upravo ljudskim djelovanjem nikad nisu bile izraženije.

Kad se male ruke slože…

Baš iz tog razloga u segmentu ekologije i okoliša Erste banka stremi što kvalitetnijim poslovnim procesima i ekološki održivom poslovanju te po tim pitanjima pokušavamo doći do vidljive promjene. Primjerice, zbog ekološkog aspekta uštede papira, ali i jednostavnije upotrebe, potičemo klijente da što više rade i posluju online, a i što više klasičnih obavijesti pokušavamo slati elektroničkom poštom. Za printanje i fotokopiranje koristi se reciklirani papir, a prošle je godine, s obzirom na povećanje zaposlenika, potrošnja čak i smanjena, za 3,62% u odnosu na 2016. godinu. Također, plakati  u poslovnicama polako zamjenjuju digitalni ekranim, a ovaj projekt još je uvijek u tijeku.

Što se tiče opreme poslovnica, posebna se pažnja obraća na to da se nabavlja i ugrađuje oprema višeg razreda energetske učinkovitosti što štedi energiju, ali i čuva okoliš. Pozitivan primjer je otvaranje nove poslovnice u Krapini s troslojnim prozorskim izo-staklom, pri čemu je ta poslovnica među pet poslovnih prostora s najmanjom specifičnom potrošnjom isporučene energije od 100,5 kWh/(m2˙a). U prošloj su godini u nekoliko poslovnica ugrađene zaštitne folije protiv sunca koje, osim puno boljih uvjeta za rad zaposlenika u ljetnim mjesecima, smanjuju potrošnju energije za klimatizaciju te rasvjetu.

Već duži niz godina Erste banka u svom poslovanju koristi štedne žarulje, redovito održava opremu kako bi se povećala njezina trajnost i smanjila količina otpada te se zgrade hlade ili griju na ekološki učinkovit način – koristeći programska i tehnička rješenja za optimiranje potrošnje energenata. Treba istaknuti i Projekt za PET pokrenut na inicijativu zaposlenika. Riječ je o projektu organiziranog prikupljanja plastične ambalaža u Erste poslovnim centrima u Zagrebu i Bjelovaru, koji se provodi u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije. Također, na razini cijele mreže kontinuirano se provode online edukacije zaspolenika koje za cilj imaju povećanje ekološke osviještenosti.

Što je to norma ISO 14401:2015?

Jedan od ključnih ciljeva za 2017. godinu što se tiče zaštite okoliša i uštede energenata u Erste banci bilo je uvođenje sustava upravljanja okolišem na temelju međunarodne norme ISO 14001:2015 i to na razini cijele banke. Riječ je o najpoznatijoj i najšire korištenoj normi za upravljanje okolišom koja tvrtkama diljem svijeta pomaže da uspostave svoje obveze prema očuvanju okoliša na sistemičan i dostatan način.

Ova je norma uvedena u sve poslovnice u Erste banci u prosincu prošle godine, a inicirano je da to isto uspješno naprave i naša povezana društva (ECC, Leasing, Factoring i Erste Podgorica). Projekt je trajao gotovo osam mjeseci. Prema ISO standardu objavljena je Politika zaštite okoliša, a dugoročni je cilj smanjenje negativnog utjecaja na okoliš kroz povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje potrošnje resursa te kontinuirano poboljšavanje Sustava upravljanja okolišem.

Unutar ISO 14001 norme, a u skladu s ciljevima Erste Grupe, postavljeni su i strateški ciljevi uštede energenata i fotokopirnog papira (referentna godina je 2016.). Do 2020. godine banka bi trebala:

  • smanjiti potrošnju električne energije za 5%
  • smanjiti potrošnju toplinske energije za 5%
  • smanjiti potrošnju fotokopirnog papira za 5%

Također, u 2018. godini plan je uvesti odvojeno prikupljanje otpada te u toaletima i čajnim kuhinjama uvesti ekološko rješenje platnenih ručnika.

Treba spomenuti i da je banka nedavno ostvarila suradnju s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, neprofitnom udrugom koja za cilj ima predvođenje transformacije hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti promovirajući programe zelene gradnje.

Aktivno sudjelovanje zaposlenika ključno je za postizanje ovih ciljeva. U tom smislu planiraju se provesti edukacije svih zaposlenika kako racionalno štedjeti energiju i potrošnju papira, kako ispravno odvajati otpad te napraviti sustavnu edukaciju o standardu ISO 14001 te svim njegovim elementima i ciljevima.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...