GDPR – nova regulativa za nove izazove


Zemlje članice EU jučer su obilježile još jedan, 11. po redu, Europski dan zaštite osobnih podataka. Taj se dan obilježava svake godine 28. siječnja, kao podsjetnik na potpisivanje Konvencije Vijeća Europe o zaštiti osoba prilikom automatizirane obrade osobnih podatka. Primarni cilj obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka je upoznavanje građana s pravima i obvezama vezanim uz zaštitu osobnih podataka kao njihovim temeljnim pravom i slobodom bez obzira na nacionalnost ili boravište.

Nova regulativa u primjeni od svibnja 2018.

S obzirom na brz tehnološki razvoj i globalizaciju, pojavili su se novi izazovi vezani uz zaštitu osobnih podataka. Zato je nakon višegodišnjih pregovora usvojena Uredba Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka (engl. GDPR – General Data Protection Regulation). Uredba će se početi primjenjivati u Republici Hrvatskoj, kao i u svim ostalim članicama Europske unije, od 25. svibnja 2018..

Uredbom se želi doprinijeti uspostavi područja slobode, sigurnosti i pravde te gospodarske unije, gospodarskom i socijalnom napretku, jačanju i približavanju gospodarstava na unutarnjem tržištu te dobrobiti pojedinaca, kao i osigurati slobodan protok osobnih podataka u Europskoj Uniji osiguravajući pritom visoku razinu zaštite osobnih podataka i prilikom prijenosa trećim zemljama i međunarodnim organizacijama.

Što to znači za građane?

Građanima će Uredba omogućiti lakši pristup njihovim osobnim podacima te će na jasan način moći saznati koji se njihovi osobni podaci obrađuju i u koju svrhu. Jedno od novih prava, koje stoji na raspolaganju građanima, je svakako i „pravo na zaborav“ koje će građanima omogućiti brisanje osobnih podataka u slučaju da ne postoje zakoniti razlozi na njihovo čuvanje.

*Autorica bloga je Jana Martinić, službenica za zaštitu osobnih podataka u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...