Zajednička europska valuta oslabila, dolar jača


Protekli tjedan bio je obilježen korekcijom tečaja eura i dolara. Zajednička europska valuta je u odnosu na dolar oslabila s 1,1940 do 1,1720. Nekoliko je razloga zašto je dolar jačao. Prvi su parlamentarni izbori u Njemačkoj na kojima je prema očekivanjima pobijedila Angela Merkel, odnosno unija CDU/CSU. Neizvjesnost je uslijedila nakon što su dosadašnji partneri socijaldemokrati (SPD) odlučili otići u oporbu, zbog čega bi se prema mišljenju analitičara proces formiranja nove vlade mogao zakomplicirati. Drugi razlog je bio govor predsjednice Američke središnje banke iz kojega je bilo vidljivo da će unatoč niskoj inflaciji FED najvjerojatnije podignuti kamatu na sjednici koja se održava u prosincu. Treći razlog bila je najava američkog predsjednika Trumpa o poreznoj reformi koja bi prema mišljenju analitičara u kraćem vremenskom razdoblju pridonijela rastu ekonomije, dok bi na duži rok mogla biti pogubna zbog mogućeg povećanja duga i proračunskog deficita. Krajem tjedna bio je objavljen finalni podatak o bruto društvenom proizvodu SAD-a za drugi kvartal. Američka ekonomija je rasla po stopi od 3,1 posto, dok su analitičari očekivali rast od 3,0 posto. Inflacija u euro zoni tijekom rujna nije povećana, već je bila nešto niža od očekivanja analitičara. Indeks potrošačkih cijena je povećan za 1,5 posto, dok se očekivalo 1,6 posto. Time će dodatno biti otežan posao Europske središnje banke oko odabira trenutka za početak smanjivanja stimulativnih mjera.

Gospodarstvo Velike Britanije je prema finalnim podacima tijekom drugog kvartala na godišnjoj razini raslo po stopi od 1,5 posto, nešto niže od očekivanih 1,7 posto. Povećan je udio štednje u raspoloživom dohotku, koji je po prvi puta u ovoj godini rastao brže od stope inflacije. To je odmah probudilo nadu da bi potrošači mogli dati dodatni impuls ekonomiji tijekom trećeg kvartalu. Euro se u odnosu na funtu trgovao unutar raspona od 0,8750 do 0,8850, dok je u odnosu na dolar oslabio s 1,3550 na 1,3350.

Na domaćem tržištu euro je stigao do tečaja 7,50 za kunu, gdje se pojavio određeni interes investitora za prodajom eura, pa je tjedan završen oko razine 7,4900.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...