Slabljenje američke valute


Tjedan je protekao u slabljenju američke valute. Euro je u odnosu na dolar ojačao s 1,1720 do 1,1880. Sa smanjivanjem političkog rizika u Španjolskoj došlo je do blagog jačanja eura. Pored toga, zapisnik s posljednje sjednice Američke središnje banke je pokazao da su članovi FED-a i dalje zabrinuti zbog niže stope inflacije. Posljednji podaci o inflaciji su pokazali da je ona i dalje niska. Indeks potrošačkih cijena je na mjesečnoj razini povećan za 0,5 posto, dok je na godišnjoj razini viši za 2,2 posto. Obje brojke su bile neznatno niže od očekivanja analitičara. Dolar je u odnosu na kunu oslabio sa 6,4050 na 6,3200. Ipak, krajem tjedna predsjednica FED-a Yellen izjavila je kako očekuje da će inflacija postupno rasti, što je pomoglo dolaru da vrati dio izgubljene vrijednosti.

Britanska funta je u odnosu na dolar ojačala s 1,3080 do 1,3320. Otvaranje mogućnosti da Velika Britanija dobije dvogodišnji tranzicijski period pozitivno je djelovala na funtu. Takvu mogućnost najavio je glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier, budući da su pregovori otišli u slijepu ulicu. U tom periodu Velika Britanija bi se obvezala i dalje uplaćivati svoje financijske obaveze u kasu Europske unije. Zajednička europska valuta je u odnosu na funtu oslabila s 0,9030 na 0,8880. Funta je u odnosu na kunu ojačala s 8,3150 na 8,4550.

Na domaćem tržištu euro i kuna su se tijekom tjedna trgovali oko tečaja 7,50, da bi krajem tjedna kuna oslabila na 7,51 za euro.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...