Euro je u odnosu na kunu preskočio razinu od 7,50


Za euro i dolar protekao je relativno miran tjedan. Trgovanje se odvijalo unutar raspona 1,17 do 1,18. Od makroekonomskih pokazatelja iz SAD-a su stizala samo iznenađenja, i to pozitivna. Rujanski ISM indeks za proizvodnju dosegnuo je najvišu razinu u zadnjih više od  trinaest godina od 60,8 bodova. Inače, vrijednost ISM indeksa iznad 50 bodova sugerira da će proizvodnja u nadolazećim mjesecima rasti. Sredinom tjedna bio je objavljen ISM indeks za uslužne djelatnosti. Rujanski ISM je s 55,3 boda u kolovozu snažno narastao na 59,8 bodova, što predstavlja najvišu razinu u zadnjih 12 godina. S obzirom da su i tvorničke narudžbe tijekom rujna narasle, za očekivati je da će treći kvartal u SAD-u biti vrlo jak. Stopa nezaposlenosti je u SAD-u pala s 4,4 posto na 4,2 posto, dok je prosječna zarada po satu na godišnjoj razini veća za 2,9 posto.

S druge strane Atlantika stizali su također dosta dobri pokazatelji. Stopa nezaposlenosti euro zone se u kolovozu zadržala na 9,1 posto što predstavlja najnižu razinu u posljednjih osam godina. Promet u maloprodaji euro zone za kolovoz je bio nešto niži od očekivanja analitičara. Pao je za 0,5 posto u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini porastao za 1,2 posto.

Vrijednost britanske funte je tijekom prošlog tjedna snažno pala. Funta je u odnosu na dolar oslabila s 1,34 na 1,3050, dok je euro u odnosu na funtu ojačao s 0,88 na 0,8950. U odnosu na kunu, funta je oslabila s 8,52 na 8,38. Sve su snažnije špekulacija kako premijerka May gubi potporu svoje stranke i da je njezina uloga premijerke pod velikim upitnikom. Ukoliko se dogodi da sadašnja premijerka odstupi, funta bi mogla dodatno oslabiti.

Na domaćem tržištu euro je u odnosu na kunu preskočio razinu od 7,50.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...