Vrijednost funte u odnosu na dolar skočila do 1,3570


Središnja banka Engleske na prošlotjednoj sjednici nije dirala kamatnu stopu. Još uvijek su dva člana bila za podizanje kamate, dok je njih sedam bilo za zadržavanje kamate. Ipak, većina se slaže da je potrebno postepeno smanjivanje stimulativnih mjera. Na tržištu se očekuje da bi do podizanja kamate moglo doći još tijekom ove godine. Zbog toga je vrijednost funte u odnosu na američki dolar skočila do 1,3570. Euro je u odnosu na funtu oslabio s 0,9100 na 0,8800. Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji na najnižoj je razini u posljednje 42 godine, na 4,3 posto. Unatoč tome, plaće i dalje rastu sporije nego što to analitičari očekuju. Pritom dio tog rasta pojede inflacija koja je tijekom kolovoza bila nešto viša od očekivanja. Na godišnjoj razini potrošačke cijene su  narasle za 2,9 posto.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u je na godišnjoj razini veći za 1,7 posto, što je bilo neznatno više od tržišnih očekivanja. Nakon objave podataka vjerojatnost da će FED podignuti kamatu na dolar tijekom prosinca je skočila s 41 na 51 posto. Promet u maloprodaji, koji čini više od dvije trećine gospodarske aktivnosti SAD-a, tijekom kolovoza je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto, dok se očekivao rast od 0,1 posto. Inače, vrijednost eura i dolara se tijekom proteklog tjedna kretala između raspona 1,1850 do 1,2000.

Na domaćem tržištu nastavljen je trend jačanja eura. Pojačana korporativna potražnja rezultirala je rastom vrijednosti eura do tečaja 7,48 za kunu.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...