Vrijednost eura u odnosu na dolar skočila do godišnjeg maksimuma


Na prošlotjednoj sjednici Europske središnje banke nije bilo iznenađenja. Prema očekivanjima, kamatne stope su ostale nepromijenjene, kao i program otkupa obveznica. Investitori su očekivali eventualan komentar tečaja eura, koji je od travnja ojačao u odnosu na dolar s 1,06 na 1,20. Predsjednik ESB-a Mario Draghi niti jednom riječju nije prokomentirao višemjesečni rast vrijednosti eura, što su investitori protumačili na način da ESB ne vidi problem u jakom euru. Stoga je vrijednost zajedničke europske valute u odnosu na dolar skočila do godišnjeg maksimuma od 1,2092. U odnosu na kunu, dolar je vrijedio 6,17.

Europska središnja banka je prezentirala nove makroekonomske prognoze za euro zonu. Povećan je očekivani rast bruto društvenog proizvoda za ovu godinu na 2,2 posto, dok su za slijedeću godinu ostavili prognozu na 1,8 posto. Ovogodišnju stopu inflacije vide na 1,5 posto, dok su za slijedeću godinu očekivanu stopu inflacije smanjili na 1,2 posto.

Za britansku funtu, u odnosu na američki dolar, ovo je bio najbolji tjedan od sredine srpnja. Funta je na dolar ojačala s 1,29 na 1,3150. Ipak, rast proizlazi više zbog slabosti dolara i neizvjesnosti hoće li FED zbog niže inflacije uopće mijenjati kamatnu stopu ove godine, nego iz snage britanske ekonomije. Izlazak Britanije iz Europske unije i visoka inflacija i dalje utječu na gospodarstvo koje dalje vozi u sporoj traci.

Čini se kako je jak franak načeo švicarsku ekonomiju. Bruto društveni proizvod je u drugom kvartalu povećan za 0,3 posto na kvartalnoj razini, dok se očekivao rast od 0,5 posto. Pritom je podatak za prvi kvartal revidiran naniže s 0,3 posto na 0,1 posto. Stopa inflacije, mjerena kroz indeks potrošačkih cijena, tijekom kolovoza se na mjesečnoj razini nije mijenjala, dok je na godišnjoj razini porasla za 0,5 posto. Tečaj franka se u odnosu na euro kretao između 1,1400 i 1,1450.

Na domaćem tržištu trend jačanja eura se nastavio i tijekom prošlog tjedna. Tečaj eura i kune krajem tjedna je završio na 7,43.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...