Rast, a potom i stabilizacija američkog dolara


Američka središnja banka na sjednici održanoj prošle srijede nije mijenjala kamatnu stopu na dolar. Pritom su signalizirali da unatoč nižoj stopi inflacije još uvijek planiraju podizanje kamatne stope u ovoj godini. Niska stopa nezaposlenosti, porast investicija i gospodarska ekspanzija, dovoljan su razlog za podizanje kamate. Također, sukladno očekivanjima analitičara, američki FED je najavio početak smanjivanja svog portfelja vrijednosnih papira kupljenih tijekom krize 2008. godine za listopad. Vrijednost dolara je nakon sjednice skočila za gotovo 1,5 posto. Euro je oslabio s 1,2030 do 1,1860. U odnosu kunu, američka valuta je ojačala sa 6,24 na 6,30. Ipak,  krajem tjedna vrijednost dolara se u odnosu na euro vratila na razine oko 1,20. Razlog jačanju eura je u činjenici da bi ekonomija euro zone mogla u trećem kvartalu zabilježiti najbrži rast u posljednje dvije godine. Markit indeks aktivnosti privatnog sektora za rujan je pokazao porast aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru. Prema tom mjerenju rast ekonomije euro zone bi u trećem kvartalu mogao iznositi 0,7 posto, dok bi za cijelu godinu rast mogao biti 2,1 posto.

Britanska funta je tijekom prošlog tjedna bila vrlo stabilna. U odnosu na američki dolar se kretala unutar raspona 1,35 do 1,36, dok se u odnosu na euro trgovala unutar raspona 0,88 do 0,89. Kraj tjedna donio je govor premijerke May od koje su investitori očekivali nove detalje vezane za proces izlaska iz Europske unije. Kako do toga nije došlo te je u međuvremenu kreditni rejting od strane Moodysa spušten za jedan stupanj, funta se našla pod pritiskom. U odnosu na dolar, u jednom je trnutku vrijedila 1,3450.

Na domaćem tržištu tečaj eura se zaustavio oko razine 7,4850 gdje su se pojavili investitori voljni realizirati dio profita ostvarenog nedavnim rastom vrijednosti eura.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...