Nastavak jačanja eura


Cijeli prošli tjedan protekao je u u očekivanju govora predsjednika ESB-a i predsjednice FED-a, na konferenciji guvernera u Jackson Holeu u SAD-u, koji se održao u petak navečer. Zbog toga su se euro i dolar čitav tjedan trgovali unutar vrlo uskog raspona od 1,1740 do 1,1830. Investitori su čekali potvrdu hoće li FED još jednom podignuti kamatnu stopu ove godine i koje viđenje inflacije ima Yellen. S druge strane, očekivalo se da Mario Draghi najavi početak zaoštravanja monetarne politike Europske središnje banke, odnosno zatvaranja programa otkupa obveznica. Na kraju su izostali odgovori na ova pitanja, što su investitori protumačili kao nastavak dosadašnje retorike, te je euro shodno tome nastavio jačati. U odnosu na američku valutu, euro je dosegnuo razinu 1,1960. U odnosu na kunu, dolar se trguje oko 6,20.

“Brexit“ i dalje predstavlja veliki teret za Veliku Britaniju. Zajednička europska valuta je na funtu ojačala s 0,9120 do 0,9240, dok je funta na dolar oslabila s 1,2920 na 1,2780. Uslijed slabije funte došlo je do skoka inflacije koja je počela nagrizati dohodak stanovništva. Unatoč visokoj zaposlenosti, plaće ne prate rast inflacije zbog čega stanovništvo manje troši. Poduzeća, s druge strane, zbog neizvjesnosti ne ulažu u dugoročnije projekte. Bruto društveni proizvod je tijekom drugog kvartala na godišnjoj razini povećan za 1,7 posto, dok je na kvartalnoj razini veći za 0,3 posto.

Nakon što je prije tjedan dana Hrvatska narodna banka intervenirala na deviznom tržištu kupovinom eura, situacija se na deviznom tržištu smirila. Tečaj se većinu vremena trgovao unutar raspona 7,40 do 7,41, da bi krajem tjedna uz nešto veću potražnju euro preskočio razinu 7,41.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...