Nakon tri uzastopna mjeseca pada, indeksi zabilježili oporavak u lipnju


Domaće tržište kapitala prošli je mjesec prekinulo tromjesečni negativan niz, indeksi su lipanj zaključili u zelenom, dok je likvidnost blago ojačala, iako se i dalje zadržala na vrlo skromnim razinama. Indeks CROBEX je ojačao blagih 0,1 posto na 1.860,07 bodova, dok je njegova uža inačica indeks CROBEX10 zabilježio jači rast, i to 0,8 posto, pri čemu je zaključio na 1.116,05 bodova. Od sektorskih indeksa, indeks građevinskog sektora je uvjerljivi pobjednik mjeseca, s rastom od 12,1 posto, dok je najveći pad zabilježio indeks sektora industrije, koji je oslabio 2,2 posto.

Ukupan dionički promet u lipnju je iznosio 186,8 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od oko 9,3 milijuna kuna. Suspenzija trgovanja dionicama kompanija iz sastava Agrokora i nedostatak važnijih korporativnih vijesti jedni su od razloga nešto slabijeg trgovanja, kao i početak ljetne sezone za koju je karakteristična slabija likvidnost na Zagrebačkoj burzi. Najlikvidnije izdanje je bila dionica Medora hotela i ljetovališta, dionica kojom se inače slabije trguje, koja je u blok transakciji ostvarila oko 39 milijuna kuna prometa. U redovnom trgovanju se najviše trgovalo povlaštenom dionicom Adrisa, koja je na prometu od 28,5 milijuna kuna oslabila 1,5 posto. Aktivne su bile i dionice Valamar Riviere, koje su u redovnom trgovanju ostvarile promet od 18,4 milijuna kuna, pri čemu im je cijena ojačala 6,3 posto, što ih svrstava među glavne dobitnike mjeseca, dok su u blok transakciji ostvarile još dodatnih 3,2 milijuna kuna prometa. Među aktivnija izdanja ugurala se još jedna turistička dionica. Dionica Arena Hospitality Grupe je na prometu nešto manjem od 20 milijuna kuna zabilježila pad cijene od 1,8 posto. Od aktivnijih izdanja valja još izdvojiti dionice Hrvatskog Telekoma s prometom od 15 milijuna kuna i rastom cijene od 5 posto, nakon što je kompanija objavila da pokreće program otkupa vlastitih dionica te nakon što joj je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja produljila prava upravljanja Optimom.

Najveći rast cijene od likvidnijih izdanja prošli mjesec je ostvarila dionica INA-e, koja je uzletjela preko 13 posto, a uz već spomenute dionice Valamar Riviere i Hrvatskog Telekoma, dobre izvedbe su imale i dionice Dalekovoda, koje su ojačale 8,2 posto.

Na strani gubitnika, dionice Optima Telekoma su potonule 21,1 posto, dok su dionice Medike i Đure Đakovića zabilježile pad cijena od 9,1 posto i 7,7 posto.

Američko tržište kapitala je lipanj zaključilo mješovitim izvedbama indeksa, pri čemu je S&P indeks zaključio mjesec 0,3 posto u plusu, Dow Jones Industrial Average indeks je ojačao više od 1 posto, dok je Nasdaq zabilježio pad od 0,9 posto, i to pod pritiskom pada vrijednosti tehnoloških dionica. S druge strane, Europska tržišta su lipanj zaključila u crvenom, pri čemu je Euro Stoxx 50 indeks zabilježio pad od 3,2 posto, britanski FTSE100 je oslabio 2,8 posto, francuski CAC40 je kliznuo nešto više od 3 posto, dok je njemački DAX izgubio 2,3 posto na vrijednosti. Prošli mjesec je Europska središnja banka signalizirala kraj ciklusa sniženja kamatnih stopa.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...