Franak snažno oslabio u odnosu na euro i kunu


Snažan rast ekonomije u Velikoj Britanije nakon „brexita“  ipak se nije nastavio. Tijekom drugog kvartala bruto društveni proizvod povećan je za očekivanih 0,3 posto na kvartalnoj razini.

U odnosu na drugi kvartal prošle godine, rast iznosi 1,7 posto. Jedino je uslužni sektor zabilježio rast, dok su proizvodnja i graditeljstvo u padu. Uz inflaciju, koja je neočekivano tijekom lipnja pala, mala je vjerojatnost za rastom kamatne stope na funtu. Generalno slabljenje dolara rezultiralo je jačanjem funte do 1,3150, dok je u odnosu na euro funta bila unutar raspona 0,8920 do 0,8970.

Švicarski franak bila je valuta koja je donedavno bila otporna na jačanje eura. Ipak, prošli je tjedan franak snažno oslabio. Vrijednost zajedničke europske valute je u odnosu na franak skočila sa 1,1020 na 1,1380. Franak je u odnosu na kunu oslabio sa 6,73 na 6,53.coins-1015125_1280

Potrošnja stanovništva motor rasta američkog BDP-a

Na prošlotjednoj sjednici Američke središnje banke (FED) nije bilo iznenađenja. Kamatna stopa ostavljena je unutar raspona 1,00 do 1,25, dok se za inflaciju ne očekuje da bi mogla uskoro narasti na zacrtanih 2 posto. Zbog toga sve veći broj investitora sumnja da će FED još jednom ove godine dizati kamatu na dolar. Iz FED-a su najavili da će do početka zatvaranja stimulativnog programa kupnje obveznica doći vrlo brzo, a analitičari računaju na rujan. Nakon sjednice vrijednost američkog dolara snažno je pala. Euro je u odnosu na dolar ojačao do 1,1770. Američka ekonomija je tijekom drugog kvartala narasla za 2,6 posto. Time su potvrđena očekivanja analitičara da je usporavanje ekonomije tijekom prvog kvartala bilo privremeno. Najveći doprinos rastu bruto društvenog proizvoda bila je potrošnja stanovništva od 2,8 posto.

Na domaćem tržištu, uravnotežena ponuda i potražnja deviza rezultira stabilnim tečajem eura i kune koji se kreće oko 7,41.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...