Američki dolar pod pritiskom u odnosu na sve važnije valute


Američki dolar protekli je tjedan bio pod pritiskom u odnosu na sve važnije valute. Inflacija je i dalje razlog zbog kojeg investitori nisu u potpunosti sigurni hoće li FED još jednom ove godine podizati kamatnu stopu. Na nisku stopu inflacije ukazala je i predsjednica FED-a Yellen u svom obraćanju pred Kongresom te je napomenula da ne treba žuriti s podizanjem kamate. Tržište trenutno s 40 postotnom vjerojatnošću očekuje dizanje kamate na dolar u ovoj godini. Krajem prošlog tjedna bio je objavljen indeks potrošačkih cijena za lipanj u SAD-u- inflacija. Rast potrošačkih cijena bio je nešto niži od očekivanja te je iznosio 1,6 posto. Drugi podatak, promet u maloprodaji, iznenadio je analitičare jer je u lipnju u odnosu na svibanj pao za 0,2 posto. S obzirom da potrošnja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, ovaj podatak se negativno reflektirao na vrijednost dolara. Euro je u odnosu na američku valutu skočio do 1,1470. Kuna je u odnosu na dolar krajem tjedna vrijedila oko 6,47.

U petak je britanska funta u odnosu na dolar dosegnula tjedni maksimum od 1,3070. Funta je jačala unatoč nešto lošijim makroekonomskim pokazateljima i neizvjesnosti vezane za „Brexit“. Razlog je u izjavama članova Središnje banke Engleske da je vrijeme za više kamate i smanjivanje stimulativnih mjera. Tržište s 57 postotnom vjerojatnošću očekuje podizanja kamate na funtu za 25 b.p. do kraja godine.

Na domaćem deviznom tržištu tečaj eura se kretao nadomak razine 7,40, zbog čega je Hrvatska narodna banka u petak intervenirala. HNB je kupila 101,5 milijuna eura po prosječnih 7,4209. Time HNB pokušava smanjiti aprecijacijske pritiske na kunu.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...