Predstojeći parlamentarni izbori utječu na funtu


Predstojeći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji uvelike se reflektiraju na kretanje funte. Kako se prednost konzervativaca topi, tako funta tone, i obratno. Ukoliko premijerka Theresa May ne uspije osigurati većinu u parlamentu, analitičari smatraju da će izlazak Velike Britanije iz Europske unije biti vrlo težak, odnosno da će njezina pregovaračka pozicija biti uvelike oslabljena. Funta se u odnosu na američki dolar kretala unutar raspona 1,2800 do 1,2900, dok se u odnosu na euro trgovala unutar raspona 0,8650 do 0,8750. U odnosu na kunu, funta vrijedi oko 8,50.

Iz SAD-a stižu nešto bolji makroekonomski podaci. Potrošnja stanovništva je rasla po najvišoj stopi u posljednja četiri mjeseca. Potrošnja je viša za 0,4 posto, zbog čega analitičari očekuju solidan rast gospodarstva u drugom kvartalu. Broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan je za 253,000 u svibnju. Ipak, da ne bude sve sjajno, Ministarstvo rada SAD-a krajem tjedna je objavilo svoje pokazatelje zaposlenosti za svibanj, koji su bili ispod očekivanja analitičara. Tijekom  svibnja je otvoreno 138,000 radnih mjesta, niže od očekivanih 182,000. Ipak, stopa nezaposlenosti je pala s 4,4 posto na 4,3 posto. Američki ISM  indeks za prerađivačku industriju je za svibanj iznosio 54,9 boda, neznatno više od travanjskih 54,8 boda. Vrijednost indeksa iznad 50 bodova implicira rast proizvodnje u nadolazećim mjesecima. Euro je u odnosu na dolar krajem tjedna ojačao do tečaja 1,1280. Američka valuta se u odnosu na kunu trgovala oko 6,60.

Preliminarni podatak o kretanju indeksa potrošačkih cijena  euro zone u svibnju pokazuje porast  od 1,4 posto na godišnjoj razini. To je najniži nivo indeksa u ovoj godini, dok je u odnosu na travanj smanjenje za pola postotnog poena. Stopa nezaposlenosti euro zone za travanj  iznosi 9,3 posto, što je najniža razina u posljednjih osam godina.

Hrvatski bruto društveni proizvod je u prvom kvartalu povećan na godišnjoj razini za 2,5 posto, što je bilo niže od očekivanja analitičara (3,1 posto). Tečaj eura i kune se kretao unutar uskog raspona od 7,41 do 7,42.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...