Intervencija HNB-a na domaćem tržištu


Domaće devizno tržište tijekom proteklog tjedna bilo je izuzetno aktivno. Doprinos je dala Hrvatska narodna banka koja je nakon dugo vremena intervenirala na tržištu, i to u dva navrata. Prvi puta je kupila od komercijalnih banaka 188 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,4162. Dva dana nakon prve intervencije centralna banka je ponovno kupovala, i to 186 milijuna eura po prosječnih  7,4265. Vrlo je vjerojatno razlog tomu novo zaduživanje Agrokora od 480 milijuna eura. Inače, Hrvatska narodna banka je intervenirala u trenutku kada je tečaj eura u odnosu na kunu pao ispod psiholoških 7,40. Kraj tjedna euro i kuna su dočekali oko tečaja 7,4100.

Na svjetskom deviznom tržištu dva su događaja obilježila protekli tjedan. Sjednica Europske središnje banke te parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji. Predsjednik ECB-a Mario Draghi i dalje je poprilično oprezan oko stanja u gospodarstvu euro zone. Tržišni sudionici su očekivali eventualnu najavu početka zaoštravanja monetarne politike, no do toga nije došlo. Pored toga, smanjene su projekcije stopa inflacije na niže, jer se ne očekuje značajniji rast cijena energenata. Euro je nakon sjednice pao ispod tečaja 1,12. Dolar se u odnosu na kunu trgovao krajem tjedna po tečaju 6,63.

Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji trebali su po očekivanju premijerke May dodatno osnažiti njezinu pregovaračku poziciju u procesu „Brexit“, no do toga nije došlo. Konzervativci su izgubili 12 mjesta, dok su laburisti dobili 31 mjesto više nego na zadnjim izborima. Britanska funta je zbog toga oslabila. Zajednička europska valuta je u odnosu  na funtu skočila s 0,8650 na 0,8800. Funta je u odnosu na američki dolar oslabila s 1,2950 na 1,2700. Kuna se u odnosu na funtu krajem tjedna trgovala po 8,40.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...