Euro oslabio u odnosu na dolar i funtu, funta ojačala prema dolaru


Američka središnja banka na prošlotjednoj je sjednici podigla kamatnu stopu na dolar s 1,00 na 1,25 posto. Najavljeno je još jedno povećanje ove godine te početak smanjivanja bilance vrijednosnih papira koje je FED kupovao proteklih godina u procesu ekspanzivne monetarne politike.

Investitori su ovaj potez i najave FED-a dočekali kao znak povjerenja u snažan rast američke ekonomije te je vrijednost američkog dolara snažno skočila. Euro je u odnosu na dolar pao sa 1,1290 na 1,1140. Međutim, samo nekoliko sati prije sjednice FED-a dolar je bio na najnižoj vrijednosti u odnosu na zajedničku europsku valutu – 1,1295. Indeks potrošačkih cijena, inflacija, neočekivano je tijekom svibnja pala, dok je promet u maloprodaji  smanjen. Dolar je u odnosu na japanski jen ojačao sa 109,00 na 111,00, dok je u odnosu na kunu ojačao sa 6,55 na 6,65.

coins-currency-investment-insurance-128867Broj članova Središnje banke Engleske koji su za podizanje kamatne stope s jednog je povećan na tri, što je pomalo iznenadilo investitore. Stopa inflacije u Velikoj Britaniji iznad je zacrtanih 2 posto. Tijekom svibnja bila je 2,9 posto, a kao jedan od glavnih razloga više inflacije iz Središnje banke Engleske smatraju slabu funtu. Ipak, analitičari smatraju da bi viša kamatna stopa dodatno nagrizla gospodarski rast, posebice u trenutku kada Velika Britanija započinje proces pregovora s Europskom komisijom oko izlaska iz Europske unije. Euro je na funtu oslabio sa 0,8860 na 0,8720, dok je funta na američki dolar skočila sa 1,2650 na 1,2800.

Nakon što je prije desetak dana Hrvatska narodna banka u dva navrata intervenirala, tečaj eura i kune se stabilizirao te se tijekom prošlog tjedna kretao unutar raspona 7,40 do 7,41.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...