Dionički promet potonuo u svibnju, indeksi u padu već treći uzastopni mjesec


Domaće tržište kapitala svibanj je zaključilo u crvenom, što je treći uzastopni mjesec pada. Indeks CROBEX je oslabio oko 2 posto, dok je uži indeks CROBEX10 upisao tek nešto niži pad od 1,9 posto. Od sektorskih indeksa padom se izdvaja indeks transportnog sektora koji je potonuo 8,2 posto, dok je sramežljivi dobitak od 0,4 posto upisao indeks građevinskog sektora.

Tržište nastavlja biti pod utjecajem zbivanja u Agrokoru, kako po pitanju cjenovnih izvedbi, tako i u po pitanju likvidnosti. Dok je u travnju promet iznosio oko 440 milijuna kuna, odnosno u prosjeku dnevno čak 24,5 milijuna kuna, svibanj je donio potonuće na svega 155 milijuna kuna, odnosno 7 milijuna kuna dnevno. Pad prometa je u velikoj mjeri bio uzrokovan i suspenzijom trgovanja Agrokorovim dionicama. Početak mjeseca je obilježen objavom kvartalnih rezultata kompanija, međutim zbog zbivanja oko Agrokora sami rezultati su pali u drugi plan.

Najlikvidnija dionica je bila ona Valamar Riviere, koja je prikupila 29 milijuna kuna prometa, uz blagi pad cijene od 0,5 posto. Po prometu slijedi dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 24 milijuna kuna prometa pala 3,7 posto, i to u prvom redu kao posljedica početka trgovanja bez dividende. Nešto višu likvidnost još je ostvarila povlaštena dionica Adrisa i to oko 11 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 2,5 posto. Ostala izdanja su upisala skromnije promete, gdje vrijedi izdvojiti tek dionicu Podravke s 4,8 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i padom cijene od 3,8 posto, kao i dionicu AD Plastika koja je ojačala 2,6 posto uz 4,5 milijuna kuna prometa.

Gubitnik mjeseca, među likvidnijim izdanjima, bila je dionica Medike, koja je potonula 17,5 posto, na oko 740 tisuća kuna prometa. Lošu izvedbu imale su i dionice Uljanik plovidbe te Luke Rijeka, koje su obje pale oko 15 posto i povukle transportni indeks debelo u crveni teritorij. Vrijedi izdvojiti i dionice Vira, Instituta IGH i Đuro Đaković Holdinga koje su redom izgubile 12,9 posto, 12,5 posto i 11,9 posto. Na strani dobitnika, prvo ime je dionica Ingre sa skokom od oko 14 posto, a slijede ju dionice Kraša i Koestlina koje su ojačale 11,1 posto i 5,8 posto.

Američke burze prošli su mjesec upisale drugi uzastopni mjesec rasta, te su zaključile vrlo blizu rekordnih razina. Dow Jones Industrial Average indeks je svibanj zaključio s 0,3 posto plusa, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,2 posto. Dobitnike su predvodile dionice defanzivnih sektora i tehnološke dionice, međutim još i snažniji porast američkog tržišta je zauzdan određenim cjenovnim pritiscima u dionicama financijskog sektora. U Europi su uglavnom zabilježena pozitivna kretanja, pa je Stoxx Europe 600 indeks ojačao 0,7 posto, pri čemu je značajniji porast zabilježen britanskom FTSE100 indeksu od 4,4 posto, te njemačkom DAX-u od 1,4 posto.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...