Skok i stabilizacija eura nakon izbora u Francuskoj


S obzirom da su predsjednički izbori u Francuskoj prošli u skladu s ranijim anketama, vrijednost eura je u odnosu na dolar skočila do 1,1030. Na spomenutoj razini uslijedilo je realiziranje profita, te se vrijednost eura tijekom tjedna spustila do 1,0840, gdje je zajednička europska valuta zasad pronašla podršku.

Od makroekonomskih pokazatelja američki indeks proizvođačkih cijena u travnju je bio nešto veći od očekivanja. Na mjesečnoj razini je povećan za 0,50 posto, dok je na godišnjoj razini viši za 2,50 posto, što je najveća godišnja stopa rasta u posljednjih pet godina. Ipak, indeks potrošačkih cijena nije pratio proizvođačke. Na godišnjoj razini su cijene bile veće za 2,20 posto, neznatno niže od očekivanih 2,30 posto. Promet u maloprodaji u SAD-u također je bio niži od očekivanog, povećan za 0,40 posto, naspram očekivanog rasta od 0,60 posto. Američki dolar je u odnosu na kunu ojačao sa 6,75 na 6,83.

Središnja banka Engleske na prošlotjednoj je sjednici ostavila kamatnu stopu na dosadašnjih 0,25 posto. Samo jedan član upravnog odbora bio je za podizanje kamate. Projekcije inflatornih kretanja su pritom korigirane na više za ovu i 2018. godinu, dok se očekuje znatan pad stope inflacije u 2019. godini. Funta je u odnosu na dolar početkom tjedna bila nadomak psiholoških 1,30, da bi kraj tjedna dočekala na 1,2850. U odnosu na euro, funta se kretala unutar raspona 0,84 do 0,85.

Očekivani rezultati izbora u Francuskoj povećali su sklonost investitora ka riziku, što se najbolje odrazilo na vrijednost švicarskog franka. Euro je u odnosu na franak ojačao s 1,0850 na 1,0980. Stopa nezaposlenosti u Švicarskoj ostala je na 3,3 posto. Franak je u odnosu na kunu pao sa 6,84 na 6,77.

Na domaćem tržištu početak prošlog tjedna je obilježen pojačanom potražnjom za devizama institucionalnih investitora i banaka. Pritom je tečaj eura skočio sa 7,42 na 7,4350. Višu razinu tečaja iskoristili su investitori za prodaju eura pa se tečaj vrlo brzo vratio na razine od oko 7,4250.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...