Daljnje jačanje eura


U tjednu koji je iza nas zajednička europska valuta u odnosu na američki dolar ojačala je s 1,09 na 1,1210. Dolar je u odnosu na kunu tjedan završio na 6,65. Euro je našao potporu u nešto boljim makroekonomskim pokazateljima i očekivanjima skore najave da će Europska središnja banka početi sa smanjivanjem programa otkupa obveznica, koji trenutno iznosi 60 milijardi eura mjesečno. Politička previranja u Washingtonu, zbog kojih bi mogla kasniti fiskalna reforma predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, predstavlja trenutačno preveliki teret za dolar. Takva situacija rezultirala je jačanjem „sigurnih“ valuta, prvenstveno franka i jena. Američki dolar je u odnosu na jen oslabio sa 113,50 na 111,00, dok je u odnosu na švicarski franak dolar oslabio s 1,00 na 0,9750.

Dobri makroekonomski pokazatelji iz Velike Britanije rezultirali su jačanjem funte. U odnosu na dolar funta je ojačala s 1,29 na 1,3050, gdje su investitori realizirali profite, nakon čega se funta spustila do 1,2950. U odnosu na euro, funta se trgovala unutar uskog raspona 0,85 do 0,86. Stopa inflacije na godišnjoj razini je u Velikoj Britaniji tijekom travnja iznosila 2,7 posto, nešto više od tržišnih očekivanja. Ipak, Središnja banka Engleske očekuje da će inflacija krajem godine pasti. Unatoč tome što rastu cijene, čime je realni dohodak stanovništva manji, viša stopa inflacije za sada ne utječe na potrošnju stanovništva. Promet u maloprodaji  je tijekom travnja povećan na godišnjoj razini  za 4,0 posto, znatno iznad očekivanih 2,1 posto.

Na domaćem tržištu nešto veća potražnja za devizama od strane bankarskog sektora, pogurala je euro u odnosu na kunu sa 7,4250 na 7,4550. Ipak, kraj tjedna bio je obilježen prodajom eura, zbog čega se kuna vratila na razine oko 7,4350.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...