Očekuje se zaoštravanje monetarne poslitike ESB-a i rast eura


Eurom i dolarom se tijekom prošlog tjedna trgovalo unutar uskog raspona od 1,0630 do 1,0690. Euro nije uspjela srušiti niti izjava predsjednika Europske središnje banke da trenutnu monetarnu politiku nije potrebno mijenjati. Ipak, tržište i dalje očekuje da će ESB uskoro početi s postepenim zaoštravanjem monetarne politike, zbog čega bi vrijednost eura mogla narasti. S druge strane podatak o zapošljavanju u SAD-u za privatni sektor  je opet pozitivno iznenadio sve tržišne aktere. Tijekom ožujka privatna poduzeća su zaposlila 263,000 Amerikanaca, dok su analitičari očekivali 185,000. Podaci Ministarstva rada SAD-a su pokazali pad stope nezaposlenosti s 4,7 na 4,5 posto. Stječe se dojam da je tržište postalo imuno na dobre pokazatelje s tržišta rada u SAD-u, jer se tečaj dolara nije značajnije promijenio.

Euro zona također bilježi rekordno nisku nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti je u veljači pala s 9,6 posto na 9,5 posto u veljači , što je najniža razina u posljednjih osam godina.  Dobro stanje na tržištu rada rezultiralo je i većom potrošnjom stanovništva. Tako je promet u maloprodaji za veljaču bio bolji od očekivanog. Promet je na mjesečnoj razini  povećan za  0,7 posto, dok je na godišnjoj razini veći za 1,8 posto. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji kontinuirano raste već tri i pol godine.

Nešto slabiji pokazatelji iz sektora proizvodnje rezultirali su padom vrijednosti britanske funte. U odnosu na dolar funta je oslabila s 1,2560 na 1,2420, dok se u odnosu na euro kretala unutar raspona 0,8520 do 0,8580. Industrijska proizvodnja je tijekom veljače na mjesečnoj razini pala za 0,7 posto, dok se očekivao rast od 0,2 posto. Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je viša za 2,8 posto, što je znatno manje od očekivanih 3,7 posto.

Na domaćem deviznom tržištu, koje je s posebnom pozornošću pratilo razvoj situacije oko Agrokora, tjedan je bio prilično volatilan. Euro se u odnosu na kunu trgovao od početnih 7,43 do 7,47, da bi se krajem tjedna tečaj stabilizirao oko vrijednosti 7,45.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...