Jačanje “sigurnih” valuta japanskog jena i švicarskog franka


Krajem prošlog tjedna američki predsjednik Trump je rekao da dolar postaje sve jači i predstavlja opasnost za američku ekonomiju. Pored toga, naglasio je da bi najbolje bilo da Američka središnja banka drži kamatnu stopu niskom. Reakcija tržišta bila je kratkog daha, odnosno euro je ojačao na dolar do 1,0680 da bi se krajem dana vratio na prijašnje razine oko 1,0620. Investitori nisu bili iznenađeni ovom izjavom, pogotovo jer Trump već duže vrijeme govori da je slabiji dolar u interesu američke ekonomije. Ono što investitore zanima, a još uvijek nisu dobili odgovor, na koji način će američka administracija pokrenuti slabljenje dolara.

Zategnuti odnosi zbog Sirije, neizvjesnost oko Sjeverne Koreje i nadolazeći predsjednički izbori u Francuskoj više su nego dovoljan razlog za jačanje tzv. „sigurnih“ valuta, japanskog jena i švicarskog franka. Dolar je u odnosu na japanski jen oslabio za gotovo 2 posto. Krajem tjedna se trgovao oko tečaja 109. Euro se u odnosu na jen trži oko tečaja 115,50. U odnosu na franak, zajednička europska valuta je oslabila do tečaja 1,0670.

Britanska funta je uzela predah od „Brexita“. Nešto bolji ekonomski pokazatelji pomogli su funti da ojača na euro i dolar. Britanski izvoz potpomognut slabijom funtom raste po najbržoj stopi u zadnje dvije godine. Uslužni sektor bilježi najjaču prodaju od prošlogodišnjeg lipnja. Inflacija na godišnjoj razini je 2,3 posto, što je iznad iznad 2 posto koliko Središnja banke Engleske drži ciljanom. Funta je u odnosu na dolar ojačala s 1,2350 do 1,2500.

Na domaćem tržištu situacija oko Agrokora se reflektira i na devizno tržište, gdje je prisutna nešto jača volatilnost. Ipak, tečaj eura i kune se nije značajnije mijenjao te se kretao unutar raspona 7,42 do 7,44.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...