Izbori u Francuskoj utjecali na jačanje europske valute


Euro je u odnosu na američki dolar tijekom prošlog tjedna lagano ojačao. Tečaj se kretao od početnih 1,0600 do 1,0750, da bi u ponedjeljak, nakon rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj zajednička europska valuta ojačala u odnosu na dolar do 1,0930. Dolar za kunu vrijedi oko 6,85. Ankete su ovaj puta, za razliku od „Brexita“ i predsjedničkih izbora u SAD-u, dobro prikazale volju biračkog tijela. U drugi krug ulaze Emmanuel Macron i Marine Le Pen, a očekuje se konačna pobjeda Macrona.

S druge strane, makroekonomski pokazatelji iz SAD-a ukazuju na nešto sporiji rast gospodarstva. Potrošnja i investicije su u padu zbog čega se očekuje niža vrijednost bruto društvenog proizvoda za prvi kvartal ove godine. U posljednjem kvartalu 2016. godine BDP je povećan za 2,1 posto. FED iz Atlante trenutno procjenjuje da će u prvom kvartalu BDP biti veći za 0,5 posto, što je najsporiji rast u zadnje tri godine. Financijski analitičari predviđaju rast od 1,2 posto. Ukoliko dođe do usporavanja gospodarstva bit će upitno hoće li FED podići kamatnu stopu tijekom lipnja.

Premijerka Velike Britanije Theresa May najavila je prijevremene parlamentarne izbore za početak lipnja. Trenutno, prema anketama,  konzervativna stranka ima 48 posto podrške birača, dok su laburisti na 24 posto. Snažnija pozicija premijerke May u parlamentu olakšalo bi joj pregovore s Europskom komisijom oko izlaska Velike Britanije iz Europske Unije. Investitori su zbog toga kupovali funtu, koja je u odnosu na dolar ojačala s 1,25 na 1,29. Euro je u odnosu na funtu oslabio s 0,85 na 0,8350. Funta je u odnosu na kunu skočila s 8,75 na 8,90.

Nešto jača bankarska potražnja za devizama, rezultirala je jačanjem eura u odnosu na kunu s početnih 7,43 na 7,4550.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...