Indeksi u ožujku zabilježili najveći mjesečni pad od 2009. godine


Trgovanje na zagrebačkoj burzi u ožujku je bilo vrlo intenzivno, posebice u drugoj polovici mjeseca, kada su krenuli medijski natpisi o problemima u Agrokoru, što je bio i glavni pokretač trgovanja.Nervoza među investitorima je potaknula rasprodaje na domaćem tržištu, te su indeks CROBEX i njegova uža inačica indeks CROBEX10 potonuli 10,4 posto i 10,3 posto, što je najveći mjesečni pad u posljednjih osam godina, dok je širi indeks tržišta  CROBEXplus zabilježio pad od 8 posto. Od sektorskih indeksa, najviše je izgubio indeks prehrambenog sektor, koji je izgubio petinu vrijednosti, a loš mjesec je imao i sektor industrije, čiji je indeks zabilježio pad od 12,2 posto.

Ukupan dionički promet u ožujku je iznosio 610,3 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 26,5 milijuna kuna. Najviše se trgovalo Agrokorovim perjanicama, Ledom i Jamnicom. Dionice Leda s ukupnim prometom od 96 milijuna kuna su bile najaktivnije izdanje, pri čemu im je cijena zabilježila pad od 46,8 posto, dok su dionice Jamnice na prometu od 70,8 milijuna kuna potonule 41,7 posto.  Aktivne su bile i povlaštene dionice Adrisa, koje su na prometu od 60,6 milijuna kuna zabilježile pad cijene od 8,4 posto. Među aktivnijim izdanjima valja još izdvojiti i dionice Valamar Riviere, s mjesečnim prometom od 48,7 milijuna kuna te rastom vrijednosti od 0,1 posto, te dionice Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu nešto većem od 46 milijuna kuna oslabile 9 posto.

Titulu gubitnika mjeseca je ipak pokupila dionica Viadukta, čija se cijena i više nego prepolovila zabilježivši pad od 62,2 posto. Naime, u sjeni problema u Agrokoru, paralelno se odvijala i priča vezana uz raskid ugovora između Hrvatskih cesta i Viadukta, što je i rezultiralo ovako snažnim padom cijene kompanije. Među glavnim gubitnicima su se našle i dionice Belja s padom vrijednosti od 22,7 posto, Atlantic Grupe, koje su potonule 17,8 posto, te dionice Podravke, čija je vrijednost u ožujku pala za 15,9 posto.

Na strani dobitnika valja izdvojiti dionice Atlantske plovidbe, koje su uzletjele 32,3 posto u odnosu na veljaču, a dobre izvedbe su zabilježile i dionice Dalekovoda, koje su ojačale 7,6 posto.

Američko tržište kapitala je prošli mjesec zaključilo u crvenom. Dow Jones Industrial Average indeks je zabilježio pad od 0,7 posto, dok je S&P indeks oslabio 0,04 posto. Događaj koji je obilježio prošli mjesec na globalnim burzama je bilo FED-ovo podizanje kamatnih stopa. Također, krajem mjeseca su investitori povećali sumnje u ispunjenje ambicioznih predizbornih obećanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, posebice nakon što je povučen njegov nacrt zakona o zdravstvenoj reformi. Na europskim burzama je vladao pozitivan sentiment, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima, u prvom redu rastu inflacije. Također, na pozitivan sentiment u Europi su imali utjecaj i rezultati parlamentarnih izbora u Nizozemskoj.

U narednom mjesecu će početi pritjecati financijski rezultati kompanija za prvi kvartal 2017. godine. Uz to, investitori će i dalje pratiti objave makroekonomskih podataka te daljnje poteze američkog predsjednika Donalda Trumpa. U Hrvatskoj će u fokusu i dalje biti razvoj situacije oko Agrokora.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...