Funta oslabila u odnosu na dolar te ojačala u odnosu na euro


Početkom prošlog tjedna euro je u odnosu na dolar jačao jer su investitori sumnjali da će Američka središnja banka podizati kamatu više puta nego što se to očekuje. Pored toga, špekuliralo se da bi Europska središnja banka mogla ranije započeti sa zaoštravanjem monetarne politike. Vrijednost eura je u odnosu na američki dolar skočila s 1,08 na 1,09. No, sredina tjedna donijela je oporavak američkog dolara te je euro je u odnosu na dolar oslabio s 1,09 na 1,0680.

Makroekonomski podaci su pokazali da je američka ekonomija i dalje u jako dobroj formi. Indeks povjerenja potrošača je za ožujak skočio na najvišu razinu u posljednjih 16 godina. Potrošnja čini gotovo dvije trećine američke gospodarske aktivnosti pa je ovaj podatak izuzetno bitan za daljnje kretanje ekonomije. Podatak o bruto društvenom proizvodu za zadnji kvartal prošle godine za SAD je revidiran naviše, s 1,9 na 2,1 posto.

Inflacija u Njemačkoj je neočekivano pala na godišnjoj razini s 2,2 na 1,6 posto. U Francuskoj su cijene na godišnjoj razini pale s 1,2 na 1,1 posto. U Italiji je isto tako došlo do pada cijena na godišnjoj razini s 1,6 na 1,3 posto. Inflacija u cijeloj euro zoni je također pala s 2,0 na 1,5 posto. Niža inflacija, prema mišljenju analitičara, uvelike olakšava posao Europskoj središnjoj banci jer mogu odgoditi proces zaoštravanja monetarne politike. Broj nezaposlenih u Njemačkoj je tijekom ožujka pao za 30,000, na 2,6 milijuna. Pritom je stopa nezaposlenosti pala na rekordno niskih 5,8 posto.

Slabija funta pomaže engleskom gospodarstvu. Bruto društveni proizvod je u zadnjem kvartalu prošle godine na godišnjoj razini veći za 1,9 posto. Ipak, slabija funta povećava inflatorne pritiske, zbog čega su realna primanja manja,  što se ujedno navodi i kao glavna opasnost za buduća kretanja gospodarstva. Rast potrošnje stanovništva je usporio na 0,7 posto, najmanje u posljednjih godinu dana. Raspoloživi dohodak kućanstva je korigiran za inflaciju pao za 0,4 posto, najviše u zadnje tri godine. Funta je u odnosu na američki dolar oslabila s 1,26 na 1,24, dok je u odnosu na euro ojačala s 0,87 na 0,8550.

Na domaćem tržištu, nakon što je dotaknuo višegodišnje dno od 7,40, euro se u odnosu na kunu oporavio, te tjedan završio oko tečaja 7,44.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...