Slabljenje američkog dolara


Američka središnja banka na prošlotjednoj je sjednici, prema očekivanjima, podigla kamatnu stopu na dolar za 25 b.p., odnosno na 0,75-1,00 posto. Pritom su potvrdili da će, ukoliko se gospodarska aktivnost održi na trenutnim razinama, ove godine još dva puta podizati kamatu. S obzirom da je dio investitora očekivao još tri podizanja ove godine, američki dolar je oslabio. Jačem euru su također pridonijeli i rezultati parlamentarnih izbora u Nizozemskoj. Vrijednost eura se tijekom tjedna kretala od 1,06 do 1,08.

Prošli tjedan sastala se i Središnja banka Engleske te ostavila kamatnu stopu na sadašnjih 0,25 posto. Samo jedan član je bio za podizanje, dok je njih osmero bilo za zadržavanje iste kamatne stope. Ovakvoj odluci su zasigurno pridonijeli i podaci s tržišta rada. Naime, stopa nezaposlenosti je neočekivano pala na 4,7 posto, no taj rast u zapošljavanju nije bio popraćen i rastom plaća. Pored toga, slabija funta podiže stopu inflacije pa je realni dohodak  niži, zbog čega je smanjena potrošnja stanovništva što u konačnici može dovesti do sporijeg gospodarskog rasta. Funta se u odnosu na euro trgovala unutar raspona 0,8680 do 0,8780.

Predsjednik Središnje banke Švicarske Thomas Jordan još jednom je ponovio kako oni imaju učinkovite instrumente da ublaže jačanje franka. Pritom je mislio na intervencije na deviznom tržištu te na mogućnost korigiranja kamatne stope. Švicarski franak se zbog izbora u Nizozemskoj trgovao ispod 1,07, a vrlo je vjerojatno da će se sličan trend nastaviti i s približavanjem izbora u Francuskoj.

Na domaćem tržištu trend jačanja kune se nastavio i tijekom proteklog tjedna. Domaća valuta je u odnosu na euro ojačala do tečaja 7,41.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...