Skok eura u odnosu na dolar


Stopa inflacije u Velikoj Britaniji u veljači je probila ciljanu razinu Središnje banke Engleske od 2 posto, a u odnosu na lanjsku veljaču potrošačke cijene su više za 2,3 posto. Slabija funta, te više cijene energenata glavni su razlog viših potrošačkih cijena. Također, porasle su cijene sirovina na ulazu u tvornice za 19,1 posto, dok su izlazne cijene više za 3,7 posto, najviše u posljednjih pet godina. Središnja banka Engleske očekuje da će ove godine stopa inflacije biti blizu razine od 3 posto. Promet u maloprodaji u Velikoj Britaniji je tijekom veljače neočekivano skočio, na mjesečnoj razini je povećan za 1,4 posto, dok je u odnosu na lanjsku veljaču viši za 3,7 posto. Analitičari smatraju da će potrošnja s vremenom biti manja, jer se Britanci trenutne ne zadužuju, odnosno veliki dio potrošnje se financira iz postojeće  štednje. Funta je u odnosu na dolar tijekom prošlog tjedna skočila s 1,2350 na 1,2500. Funta je u odnosu na euro bila stabilna te se kretala unutar raspona 0,8620 do 0,8720.

Investitori sve više pokazuju nervozu jer predizborna obećanja američkog predsjednika Trumpa o povećanju fiskalne potrošnje još uvijek nisu održana. Pored toga, smanjeni politički rizici koji se povezuju zbog  izbora u Francuskoj pozitivno su utjecali na euro. Naime, prema posljednjim anketama, kandidatkinja desne opcije Le Pen u drugom krugu za sada nema većinsku potporu anketiranih glasača. Gospodarska aktivnost euro zone, mjerena kroz PMI indeks, na najvišoj je razini u posljednjih šest godina. PMI indeks dobar je pokazatelj budućeg gospodarskog kretanja. Vrijednost indeksa za ožujak je iznosio 56,7, a vrijednosti iznad 50 označavaju ekspanziju. Tečaj zajedničke europske valute je u odnosu na dolar skočio s 1,0740 na 1,0820.

Švicarski franak se u odnosu na euro uspijeva održati iznad razine 1,07. Investitori špekuliraju da ga na toj razini održava Švicarska središnja banka. Inače, članovi upravnog vijeća SNB-a smatraju da je franak na ovim razinama izuzetno precijenjen. Švicarska središnja banka je tijekom prošle godine za obranu franka, odnosno suzbijanje njegova jačeg rasta, kupila gotovo 70 milijardi dolara.

Na domaćem tržištu početak tjedna je donio jačanje kune koja je došla nadomak tečaja 7,40. Spomenuti nivo se, zasad, pokazao kao solidna baza, te se euro krajem tjedna vratio na razinu 7,42.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...