Očekuje se rast BDP-a za eurozonu od 1,8%


Prema očekivanjima, na prošlotjednoj sjednici Europska središnja banka nije mijenjala kamatnu stopu. Pored toga, nepromijenjen je ostao i program otkupa obveznica od 80 milijardi eura mjesečno. Ipak, kako je ranije ESB najavila, od travnja će se kroz program kupovati obveznice u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Predsjednik ESB-a Mario Draghi na tiskovnoj je konferenciji rekao kako je nedavni rast inflacije u euro zoni posljedica rasta cijena energenata. Također, Europska središnja banka  je objavila makroekonomske prognoze za eurozonu, prema kojoj ove godine očekuju rast bruto društvenog proizvoda od 1,8 posto, a za iduću predviđaju 1,7 posto. Stopu inflacije ove godine vide na 1,7 posto, dok za slijedeću očekuju inflaciju od 1,6 posto. Pojavile su se špekulacije da su predstavnici ESB-a razmatrali mogućnost podizanja kamatne stope prije nego što završi program otkupa obveznica, zbog čega je vrijednost eura u odnosu na dolar skočila na 1,07.

Prošli tjedan donio je potvrdu visoke razine zaposlenosti u SAD-u. Prvo je bio objavljen podatak o zapošljavanju u privatnom sektoru. Analitičari su očekivali 187,000, dok je službeni broj novozaposlenih 298,000. Pored toga, broj nezaposlenih koji su po prvi puta zatražili socijalnu pomoć je na najnižoj razini u zadnjih 40 godina. Podaci Ministarstva rada također su potvrdili da je SAD blizu razine pune zaposlenosti. Tijekom veljače je otvoreno 235,000 radnih mjesta, dok se očekivalo 200,000. Pri tome je stopa nezaposlenosti pala s 4,8 na 4,7 posto. Vrlo je vjerojatno da će FED na slijedećoj sjednici, koja se održava 15. ožujka, podignuti kamatnu stopu na dolar. Iz  SAD-a je još bio objavljen podatak o tvorničkim narudžbama, koje su na mjesečnoj razini veće za 1,2 posto. U Njemačkoj su tvorničke narudžbe za siječanj na mjesečnoj razini pale za 7, posto, što je najveći pad u posljednjih osam godina.

Na domaćem tržištu nešto pojačana potražnja institucionalnih klijenata rezultirala je rastom tečaja eura do 7,44. Tu razinu su investitori procijenili kao dobru za prodaju zajedničke europske valute, što je imalo za posljedicu povratak tečaja na razine oko 7,42.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...