CROBEX tijekom veljače dosegao najvišu razinu od 2011.


Domaće tržište kapitala veljaču je zaključilo u zelenom, te je nastavljen pozitivan sentiment koji traje od sredine prošle godine. Naime, u zadnjih osam mjeseci je uknjiženo čak sedam mjeseci rasta, pri čemu su CROBEX i CROBEX10 u veljači ojačali 3,7 posto i 4,5 posto, s time da je CROBEX tijekom mjeseca dosegao najvišu razinu od sredine 2011. godine. Najuspješniji od sektora bio je turistički, čiji je indeks uzletio 5,6 posto.

Likvidnost je u veljači znatno ojačala, te je ukupno protrgovano oko 437 milijuna kuna, odnosno u prosjeku oko 22 milijuna kuna dnevno, što je skok u odnosu na manje od 300 milijuna kuna ukupnog prometa koliko je ostvareno u mjesecu ranije. Povećan interes za tržištem kapitala je potaknut dobrim makroekonomskim podacima, niskim kamatnim stopama, ali i godišnjim financijskim izvješćima čiji je rok za objavu bio krajem veljače.

newspaper-1834656_1920Najlikvidniji Jamnica, Hrvatski Telekom i Valamar Riviera

Uvjerljivo najlikvidnija dionica bila je ona Jamnice, koja je prikupila 85 milijuna kuna prometa, od čega čak 31 milijun u blok transakcijama. Dionica je na mjesečnoj razini porasla 13,6 posto, i to na krilima špekulacija o preuzimanju od strane Coca-Cole. Po prometu slijedi dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 56 milijuna kuna prometa ojačala 8,9 posto, u iščekivanju rezultata, a pogotovo nakon što je najavljen otkup vlastitih dionica.  Dionica Valamar Riviere je ostvarila promet od 48 milijuna kuna, uz skok cijene od 7,2 posto, dok je povlaštena dionica Adrisa na 28 milijuna kuna prometa ojačala 4,8 posto. Većina likvidnijih izdanja je u mjesecu zabilježila pozitivna kretanja, a kao iznimka, među deset najlikvidnijih izdanja je dionica Leda, koja je na 24 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 6 posto, prvenstveno kao posljedica zabrinutosti investitora oko razine zaduženosti Agrokora.

Optima Telekom dobitnik mjeseca

Uvjerljivi dobitnik mjeseca je dionica Optime Telekoma, koja je uzletjela 40 posto kao posljedica porasta koncentracije na telekom tržištu te donošenja odluke o preuzimanju H1 Telekoma. Snažan mjesec su imale i dionice Dukata, Dalekovoda i Maistre, koje su porasle redom 36 posto, 20 posto i 17 posto. Dionice šećerana su također uknjižile dobre izvedbe, u iščekivanju pozitivnih rezultata pa su tako Viro i Termes Grupa dobile na vrijednosti 16 posto i 11 posto.

Na strani gubitnika, najviše su na udaru bile građevinske dionice, u prvom redu Institut IGH i Ingra, koje su potonule 32 posto i 18 posto, nakon velikog uzleta iz siječnja, koji očito nije potvrđen i samim financijskim rezultatima krajem mjeseca. Većina Agrokorovih dionica se našla pod prodajnim pritiscima, pa su tako Vupik, Zvijezda, Belje i Tisak izgubile redom 15 posto, 11 posto, 8 posto i 6 posto.

Američke burze su prošli mjesec imale snažnu izvedbu, što je njihov četvrti uzastopni mjesec rasta, kojim su dosegli novu rekordnu razinu. Dow Jones Industrial Average indeks je veljaču zaključio s 4,8 posto plusa, dok je S&P 500 indeks ojačao 3,7 posto. Tržišta nastavljaju rasti na krilima očekivanja o smanjenju poreza, rezanju regulative i reformama koje bi trebao pokrenuti novoizabrani američki predsjednik Donald Trump. U fokusu investitora su bila i financijska izvješća kompanija, s obzirom na sezonu objave kvartalnih rezultata. U Europi su također zabilježena pozitivna kretanja, pa je Eurostoxx 50 indeks ojačao 2,8 posto, pri čemu je rast zabilježen u većini značajnijih europskih indeksa.

*Autor bloga je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...