Američki dolar ojačao u odnosu na većinu valuta


Ako je suditi prema posljednjim izjavama predstavnika Američke središnje banke, podizanje kamatne stope 15. ožujka je vrlo izgledno, a financijska tržišta na to gledaju kao na „gotovu stvar“. Sukladno tome, američki dolar je u odnosu na većinu valuta blago ojačao. Euro je u odnosu na dolar oslabio s 1,0620 na 1,0520. Inflacija u euro zoni je tijekom veljače na godišnjoj razini na 2,00 posto, što predstavlja najvišu stopu u zadnje četiri godine. Iz SAD-a i dalje stižu dobri pokazatelji.  Osobna potrošnja već deseti mjesec zaredom raste. Indeks povjerenja potrošača je na najvišoj razini u zadnjih 15 godina. Potrošnja stanovništva je izuzetno bitna za američku ekonomiju jer sudjeluje s gotovo 70 posto u bruto društvenom proizvodu. Preliminarni podaci o bruto društvenom proizvodu SAD-a pokazuju da je u posljednjem tromjesečju lanjske godine američko gospodarstvo naraslo za 1,9 posto. Proizvodni sektor SAD-a također raste. Mjereno kroz ISM indeks nalazi se na najvišoj razini u zadnje dvije i pol godine. Narudžbe za trajnim dobrima su narasle u siječnju za 1,8 posto, zbog čega se očekuje da će industrijska proizvodnja i dalje biti blizu pune iskorištenosti kapaciteta.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na britansku funtu. Tečaj se kretao od 1,2450 do 1,2250. Pored rasta kamatnog diferencijala između ove dvije valute, na pad funte utječe i proces izlaska Velike Britanije iz Europske unije. U periodu od objave „brexit“ referenduma do danas funta je na dolar oslabila 17 posto, a u odnosu na zajedničku europsku valutu 12 posto.

Politička neizvjesnost u Europi zbog predstojećih izbora u Francuskoj idu u prilog jačanja švicarskog franka. S time se pojačavaju i očekivanja da bi Središnja banka Švicarske mogla dodatno spustiti kamatnu stopu. Investitori se pitaju koliko je to, s obzirom na ekonomsku situaciju, potrebno. Naime, inflacija je nešto viša od nule (0,3 posto), a stopa rasta bruto društvenog proizvoda je 0,6 posto. Vrijednost franka se u odnosu na euro kreće oko 1,0650.

Na domaćem tržištu domaća valuta i dalje lagano jača. Tečaj eura i kune se kretao unutar raspona 7,4350 do 7,4150.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...