Sedmi uzastopni tjedan rasta CROBEX-a uz pojačanu likvidnost


Domaće tržište kapitala je prošli tjedan nastavilo s pozitivnim sentimentom, koji traje već sedmi uzastopni tjedan. CROBEX i CROBEX10 su uzletjeli 2,9 posto i 3,3 posto, što je najsnažniji tjedni porast CROBEX-a od rujna te je dosegnuta najviša razina od srpnja 2011. godine. Dobitnike je predvodio građevinski sektor, čiji je indeks uzletio 12 posto, na krilima pozitivnih podataka iz sektora, poput obujma građevinskih radova i vrijednosti izdanih građevinskih dozvola.

Likvidnost je također ojačala, te je protrgovano u prosjeku 24 milijuna kuna dnevno, što je najviše u ovoj godini. Prometu su svakako pridonijele blok transakcije u ukupnom iznosu od 18,6 milijuna kuna, i to dionicama Adrisa (10 milijuna), Liburnia Riviera Hotela (3,5 milijuna), Viadukta (3,1 milijun) i Leda (2 milijuna).

U redovnom prometu je najlikvidnija bila dionica Valamar Riviere, koja je na 17,3 milijuna kuna ukupnog prometa zabilježila skok cijene od 8,6 posto. Znatan promet od 7,3 milijuna kuna je prikupila  dionica Dalekovoda, te joj je cijena pri tome porasla 6,9 posto, a oko 7 milijuna kuna prometa je prikupila dionica Leda, te je pri tome zabilježila pad cijene od 3,4 posto, što je najveći pad među deset najlikvidnijih izdanja. Još je jedna Agrokorova perjanica Jamnica, na 5 milijuna kuna prometa, upisala pad cijene od 1 posto.

Dobitnik tjedna, među likvidnijim izdanjima, bila je dionica Instituta IGH, koja je skočila 36 posto, na prometu od 2,6 milijuna kuna, a u stopu je prati dionica Termes Grupe s porastom cijene od 32 posto i 390 tisuća kuna prometa. Snažnu izvedbu još su imale dionice Hidroelektre niskogradnje, Peveca i Ingre, koje su ojačale redom 27 posto, 26 posto i 17 posto.

Na strani gubitnika ističe se dionica Zvijezde koja je pala 6,1 posto, a slabe izvedbe još su imale dionice INA-e i Zagrebačke burze koje su izgubile redom 5,9 posto i 5,8 posto. Loš tjedan su imali i brodari pa su Uljanik plovidba i Atlantska plovidba zaključile tjedan s minusom od 5,7 posto i 5,2 posto, kao posljedica korekcija vozarina u prijevozu rasutih tereta.

Američke burze su prošli tjedan imale mješovite izvedbe, gdje su se dionički indeksi većinu tjedna kretali između pozitivnog i negativnog teritorija. Dow Jones Industrial Average indeks je tjedan zaključio s 0,1 posto minusa, dok je S&P 500 indeks ipak ojačao blagih 0,1 posto. Krajem tjedna oporavak S&P 500 indeksu su donijele dionice financijskog sektora, zbog potpisane direktive o smanjenju regulacije od strane Donalda Trumpa. Dodatan impuls su dali pozitivni podaci sa tržišta rada. U fokusu investitora su bila i financijska izvješća kompanija, s obzirom da se nalazimo u sezoni kvartalnih rezultata, te je od dosad objavljenih rezultata kompanija iz S&P indeksa zabilježen porast zarada u prosjeku 5,5 posto, što je bolje od očekivanja analitičara.

U Europi su zabilježeni nešto veći prodajni pritisci pa je Eurostoxx 50 indeks oslabio 0,9 posto, gdje su gubitnike predvodili njemački DAX indeks te talijanski FTSE MIB s padovima od 1,4 posto i 1,1 posto.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...