Odgovorno korištenje pametnih telefona smanjuje rizik od zlonamjernih programa


Kontinuirani napredak tehnologije podigao je ljestvicu fleksibilnosti na vrlo visoku razinu, pružajući korisnicima mogućnost da u pokretu rade, komuniciraju i zabavljaju se.

Ne treba ići daleko u prošlost kako bismo se prisjetili da je takav hod po virtualnim sferama donedavno bio moguć samo uz upotrebu računala, dok je razvoj pametnih telefona uklonio i tu barijeru. Međutim, kako se fleksibilnost povećava, tako se povećavaju i rizici korištenja takvih uređaja. Rastom popularnosti i sve većim korištenjem pametnih telefona, primjetan je značajan porast tzv. mobilnih malwarea.

 

Špexels-photo-211052to je to mobilni malware?

Ukratko, radi se o softwareu čiji je cilj doći do osobnih podataka korisnika, s ciljem njihove zloupotrebe. Uobičajeni načini njihova širenja mogu biti posljedica više faktora: pregleda zaraženih web mjesta, skeniranja neprovjerenih QR kodova ili preuzimanja zaraženih privitaka unutar e-pošte, kao i lažnih verzija aplikacija. U tom kontekstu nije naodmet spomenuti i web poveznice koje mogu biti poslane putem SMS poruke.

Osobni podaci o identitetu, financijski podaci, pristup kameri mobilnog uređaja, kao i trenutačna lokacija na kojoj se netko nalazi, sve to u negativnom scenariju može postati predmetom mogućih zloupotreba.

Kako se zaštititi od zlonamjernih softwarea?

Prije svega obraćajući pozornost na adekvatnu razinu onoga što se često kolokvijalno naziva odgovornim ponašanjem i korištenjem zdravog razuma. Nedavno je promotivnoj kampanji Europola navedeno 9 korisnih savjeta za zaštitu od takvih zlonamjernih programa. Između ostalog, sugerira se da na mobilnim uređajima budu instalirane samo aplikacije s provjerenih izvora, odnosno one koje se mogu preuzeti sa službenih trgovina. Također, za pristup mobilnom bankarstvu nije dobro koristiti uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke. Vrijedna preporuka odnosi se i na kreiranje sigurnosnih kopija podataka te redovito ažuriranje aplikacija i operativnog sustava. Ako je dostupna aplikacija za mobilnu sigurnost koja će upozoriti na činjenicu da je mobilni uređaj ugrožen, također je izuzetno korisno instalirati je. Osim toga, svakako je potrebna određena razina opreza prilikom spajanja na nezaštićene wi-fi mreže.

Mobilni uređaji vrata su do osobnih podataka

Recentni slučajevi u kojima su korisnicima putem zlonamjernih softvera zaključani pristupi na mobilnim uređajima, pri čemu se od vlasnika traži plaćanje određenog iznosa novca za dopuštenje ponovnog pristupa, tzv. ransomwarei, pokazuju da se ovakvi pokušaji prijevara počinju sve više seliti s računala, na kojima su dosad bili učestaliji, na mobilne uređaje.

hands-coffee-smartphone-technology (1)Kako je istaknuto u promotivnom filmu prošlogodišnje kampanje Europola, provedene s ciljem podizanja svijesti javnosti o cyber sigurnosti i korištenju pametnih telefona, mobilni uređaji predstavljaju svojevrsna vrata do osobnih podataka i novca.

U kontekstu sve izraženijih modaliteta prijevarnih pokušaja u sferi cyber kriminaliteta, koji potencijalno mogu završiti s velikim negativnim posljedicama za korisnike, potrebno je obratiti dužnu pažnju i uložiti trud kako bi se postigla adekvatna razina zaštite, odnosno potencijalni rizik neovlaštenog otvaranja tih vrata sveo na najmanju moguću razumnu mjeru.

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...