Miran tjedan za euro i dolar


Euro i američki dolar su se tijekom proteklog tjedna kretali u uskom rasponu od 1,05 do 1,06. Nedostatak važnijih makroekonomskih objava glavni su razlog mirnijeg trgovanja.

Ipak, iz eurozone bilo je nekoliko zanimljivih pokazatelja. Vrijednosti indeksa koji se odnose na proizvodnju i usluge  bili su nešto bolji od očekivanja. Tako proizvođačka komponenta  šesti mjesec zaredom raste te iznosi 55,5 bodova, što predstavlja najvišu razinu u zadnjih šest godina. Vrijednost indeksa uslužnog sektora je na 55,6 bodova, što je najviša razina u zadnjih pet godina. Inače, vrijednost indeksa iznad 50 označava očekivanje ekspanzije, dok je vrijednost indeksa ispod 50 znak moguće recesije.

Krajem tjedna bio je objavljen njemački IFO indeks koji također predstavlja svojevrstan indikator buduće gospodarske aktivnosti. Tako je vrijednost indeksa za veljaču na najvišoj razini u zadnjih pet i pol godina – 111,0 bodova. Na vrijednost američkog dolara uvelike utječu i očekivanja budućih kretanja kamatne stope. Zapisnik s posljednje sjednice FED-a pokazao je kako će se na ožujskoj sjednici svakako raspravljati o kamati, no da će definitivna odluka biti bazirana na pokazateljima koji će do te sjednice biti objavljeni.

Britanska ekonomija mjerena bruto društvenim proizvodom je tijekom posljednjeg kvartala prošle godine na godišnjoj razini narasla za 2,0 posto. Nešto slabija funta pomogla je britanskim izvoznicima koji su najviše zaslužni za rast. Domaća potrošnja polako jenjava, najviše zbog rastuće inflacije. Inače, Središnja banka Engleske nedavno je revidirala na više svoju prognozu BDP-a, tako da se za ovu godinu predviđa rast od 2,0 posto, više od prvotnih 1,4 posto. Funta je u odnosu na američki dolar ojačala s 1,24 na 1,2550. U odnosu na euro je bila stabilna te se kretala unutar raspona 0,8420 do 0,8520.

Na domaćem tržištu nastavljen je pritisak na euro. Povećana ponuda deviza na međubankarskom tržištu rezultirala je jačanjem kune do tečaja 7,43.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...