Miran tjedan na deviznom tržištu


Iza nas je miran tjedan na deviznom tržištu. Euro i dolar su bili unutar raspona 1,0750 do 1,0650, dok je britanska funta na američki dolar ojačala s 1,2350 na 1,2550. Industrijska proizvodnja u Velikoj Britaniji u prosincu je rasla više od tržišnih očekivanja, zbog čega će vrlo vjerojatno i bruto društveni proizvod za zadnji kvartal prošle godine biti nešto bolji nego što se to prvotno očekivalo. Na mjesečnoj razini proizvodnja je veća za 1,1 posto (očekivalo se 0,2 posto), dok je na godišnjoj razini plus od 4,3 posto (očekivalo se 3,2 posto).

Podatak o njemačkim tvorničkim narudžbama za prosinac bili su znatno bolji od tržišnih očekivanja. U odnosu na studeni veće su za 5,2 posto, što predstavlja najveći rast na mjesečnoj razini u zadnje dvije i pol godine. Na godišnjoj razini su porasle za 8,1 posto, što predstavlja najduži period rasta narudžbi u posljednjih pet godina. Ipak, podaci o industrijskoj proizvodnji za Njemačku bili su lošiji od očekivanja analitičara. Njemačka industrijska proizvodnja je na mjesečnoj razini pala za 3,0 posto, što je najsnažniji pad u zadnjih osam godina. Na godišnjoj razini  pad je bio 0,7 posto.

Podaci za industrijsku proizvodnju u Francuskoj bili su nešto lošiji od očekivanja. Na godišnjoj razini rast je iznosio 1,3 posto, dok se očekivalo 1,4 posto. Na mjesečnoj razini se očekivao pad od 0,7 posto, a objavljeni podatak je pokazao pad od 0,9 posto. S druge strane, podaci za industrijsku proizvodnju u Italiji bili su iznad svih očekivanja. Na godišnjoj razini je ostvaren rast od 6,6 posto (očekivao se rast od 3,2 posto). Na mjesečnoj razini je ostvaren rast od 1,4 posto, dok su analitičari očekivali pad od 0,1 posto.

Na domaćem tržištu euro se u odnosu na kunu trgovao između tečaja 7,44 i 7,46.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...