Loš početak godine za američki dolar


Vrijednost dolarskog indeksa, kojeg čini košarica važnijih valuta, pala je za 2,6 posto što predstavlja najlošiji start u posljednjih 30 godina. Razlog je u strahu od protekcionizma kojeg provodi novi američki predsjednikte najave da će američka administracija odustati od dosadašnje politike jakog dolara. Savjetnik predsjednika za trgovinu SAD-a, Peter Navarro, izjavio je za euro da je snažno podcijenjen, nakon čega je na tržištu vrijednost eura u odnosu na dolar skočila do 1,08. Euro je posljednji puta bio na toj razini početkom prosinca prošle godine. U skladu s očekivanjima tržišta, Američka središnja banka nije dirala kamatnu stopu. Ono što je donekle razočaralo investitore jest činjenica da predstavnici FED-a nisu dali čvrstu naznaku kada će doći do podizanja kamate, odnosno ostalo je otvoreno pitanje hoće li će to biti u ožujku.

Zapošljavanje u SAD-u i dalje ne posustaje. Privatna poduzeća su prema podacima ADP istraživačkog instituta tijekom siječnja zaposlile 246.000 ljudi, što je najveći broj mjesečno zaposlenih u posljednjih sedam mjeseci. Najsnažnije se zapošljavalo u uslužnom i proizvodnom sektoru. Podaci Ministarstva rada SAD-a su također potvrdili da zapošljavanje ne posustaje. Tijekom siječnja otvoreno je 227.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 175.000. Ipak, prosječna zarada po satu je bila niža od očekivane, 0,1 posto, dok se očekivao rast od 0,3 posto.

Britanska funta je zabilježila najbolji početak godine u posljednjih šest godina. U odnosu na američki dolar dosegla je razinu 1,26. No, prije toga funta je bila pod pritiskom zbog podatka da je zbog rasta inflacije, prvi puta u posljednjih pet mjeseci,  stanovništvo  uzimalo manje zajmova. Središnja banka Engleske na prošlotjednoj sjednici nije dirala kamatnu stopu, no povećala je očekivanja za gospodarski rast u nadolazećoj godini. Ipak, unatoč tomu neće se žuriti s podizanjem kamatne stope na funtu. Britanska funta se u odnosu na američki dolar trgovala unutar raspona 1,25 do 1,27. U odnosu na zajedničku europsku valutu funta se kretala unutar raspona od 0,85 do 0,86.

Na domaćem tržištu trend jačanja kune se nastavio i prošli tjedan pa je tako euro na kunu pao na najnižu razinu u zadnje četiri godine – 7,43.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...