Indeksi se vratili u pozitivan teritorij, Jamnica u fokusu


Nakon jednog tjedna pada, domaće tržište kapitala prošli se tjedan ponovno vratilo u pozitivan teritorij. Indeks CROBEX je ojačao 1,4 posto na 2.192,75 bodova, što je njegova najviša razina još od srpnja 2011. godine, dok je uži indeks CROBEX10 porastao za 1,7 posto na 1.264,93 bodova. Od sektorskih indeksa, najviše je profitirao indeks građevinskog sektora, koji je uzletio 9,7 posto, dok je jedini u negativnom zaključio indeks prehrambenog sektora, i to s padom vrijednosti od 0,7 posto.

Ukupna likvidnost je bila slabija u odnosu na prethodni trgovinski tjedan. Prošli tjedan je protrgovano 79,7 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 15,9 milijuna kuna. Daleko najlikvidnije izdanje su bile dionice Jamnice, koje su na prometu od 19,6 milijuna kuna ojačale 4,3 posto, nakon medijskih natpisa o mogućoj prodaji te kompanije iz sastava Agrokora. Aktivne su bile i dionice Valamar Riviere, s prometom od 6,9 milijuna kuna te rastom cijene od 2,8 posto, a slijede ih povlaštene dionice Adrisa, koje su na prometu od 5,7 milijuna kuna ojačale 1,7 posto. Od aktivnijih izdanja valja spomenuti još i dionice Hrvatskog Telekoma i Leda, koje su na prometu nešto većem od 5 milijuna kuna ojačale redom 2,9 posto i 1 posto, dok su dionice Dalekovoda zabilježile rast cijene od 18,5 posto na prometu od 5 milijuna kuna te se time svrstale među glavne dobitnike tjedna.

Od dobitnika u prošlom tjednu valja izdvojiti još i dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena uzletjela 39,3 posto, te dionice Viadukta i Zagrebačke burze, s cjenovnim porastima od 3,2 posto te 2,8 posto.

Na strani gubitnika, dionice Solarisa su izgubile 6,7 posto, dionice  INA-e su zabilježile pad cijene od 4,7 posto, dok su dionice Peveca oslabile 3,8 posto.

U tjednu pred nama se očekuje objava financijskih rezultata za četvrto tromjesečje 2016. godine većine kompanija, što će vjerojatno biti u glavnom fokusu ulagača na domaćem tržištu.

I na globalnim burzama je pošli tjedan vladao pozitivan sentiment. Pozitivna kretanja na američkom tržištu kapitala su zabilježena četvrti tjedan zaredom. Dow Jones Industrial Average indeks je ojačao 1,8 posto, dok je S&P indeks zabilježio rast od 1,5 posto na tjednoj razini, pri čemu su oba indeksa postavila nove povijesne maksimume. Rastu indeksa su u prvom redu pridonijeli rast vrijednosti dionica iz financijskog sektora, makroekonomski podaci koji su premašili očekivanja kao i dobri financijski rezultati kompanija za četvrti kvartal prošle godine. Pozitivan sentiment se prelio i na europska tržišta, pa je tako Euro Stoxx 50 indeks zaključio 1,2 posto u zelenom teritoriju, dok je španjolski IBEX35 zabilježio rast od 1,3 posto. Također, francuski CAC40, njemački DAX te talijanski FTSE MIB su ojačali 0,8 posto, dok je britanski FTSE100 zabilježio rast od 0,6 posto.

Od makroekonomskih objava koje će se popratiti ovaj tjedan očekuje se objava pouzdanja potrošača u Eurozoni, indeks potrošačkih i proizvođačkih cijena za niz europskih zemalja, dok se u Njemačkoj očekuje objava IFO instituta o poslovnoj klimi. Iz SAD-a će pritjecati podaci s tržišta rada, a očekuje se i objava podataka o narudžbama trajnih dobara, dok će u Japanu u fokusu biti objave podataka o industrijskoj proizvodnji. Također, u fokusu investitora će i dalje biti objave financijskih rezultata kompanija za posljednji kvartal prošle godine, kao i daljnji potezi američkog predsjednika te njegove administracije.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...