CROBEX oslabio nakon sedam pozitivnih tjedana


Na domaćem tržištu kapitala, nakon gotovo dva mjeseca, zabilježen je negativan tjedan kad je riječ o kretanju dioničkih indeksa. Indeks CROBEX je prošli tjedan oslabio za 0,33 posto na 2.163,03 bodova, čime je prekinuo pozitivni niz od sedam uzastopnih tjedana, koji je trajao još od sredine prosinca. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je također zaključio u crvenom te izgubio 0,82 posto vrijednosti na 1.243,76 bodova. Likvidnost tržišta je blago oslabila u odnosu na tjedan ranije, ali je i dalje ostala na vrlo visokim razinama. Tako je ukupni dionički promet u prošlom tjednu iznosio gotovo 109 milijuna kuna, odnosno gotovo 22 milijuna kuna prosječnog dnevnog prometa.

Najviše se trgovalo dionicama Adris Grupe, čije su redovne i povlaštene dionice generirale kombinirani promet od 32,4 milijuna kuna, vjerojatno potaknut i medijskim napisima o interesu za preuzimanjem Dunav Osiguranja, pri čemu je cijena redovnih dionica oslabila za 0,83 posto na 595,00 kuna, dok su povlaštene dionice ojačale neznatnih 0,14 posto na 491,70 kuna. Vrlo aktivne su bile i dionice Valamar Riviere s tjednim prometom od 15,6 milijuna kuna uz pad cijene za 3,63 posto na 40,91 kuna, koje su u proteklom tjednu nanizale četiri negativna dana te tako prekinule dugi pozitivni niz koji ih je vodio do rekordnih vrijednosti.

Ostale dionice u vrhu likvidnosti su imale mješovite izvedbe. Tako su među dobitnicima bili Optima Telekom, čija je cijena uzletjela gotovo 22 posto na 3,90 kuna, njihovu najvišu vrijednost u više od dvije godine, te Arenaturist, koji je tjednim skokom od 8,41 posto na 580,00 kuna došao nadomak povijesnog rekorda. Među tjednim dobitnicima su bili i Đuro Đaković Holding te AD Plastik s dobicima od oko 3 posto, dok su slabu izvedbu imali Viadukt s minusom od 4,1 posto, te Ledo, koji je uslijed negativnog dotoka vijesti o Agrokoru izgubio dodatnih oko 3 posto te zaključio na svom šestomjesečnom minimumu.

Na inozemnim tržištima je prevladalo uglavnom pozitivno ozračje pod utjecajem solidnih korporativnih rezultata, ali i makroekonomskih podataka. Dodatan poticaj američkim tržištima je došao i od najava nove administracije o smanjivanju poreza. U takvim uvjetima, američki indeksi Dow Jones te S&P500 su u tjednu porasli za 1 posto, odnosno 0,8 posto, te postavili svoje nove rekordne vrijednosti. Pozitivna kretanja su zabilježili i najvažniji europski indeksi, gdje je londonski FTSE porastao za 1 posto, dok su zbivanja u političkoj sferi ograničila dobitke pariškog CAC-a i frankfurtskog DAX-a na 0,1 posto.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...