Američka valuta oslabila na euro i jen


Turbulencije na političkoj sceni SAD-a i dalje su preveliki uteg dolaru. Strah da će trgovinska politika američke administracije biti bazirana na slabijem dolaru ne idu u korist američkoj valuti. Unatoč izuzetno dobrim makroekonomskim pokazateljima, američka valuta nije uspjela značajnije ojačati, čak štoviše, oslabila je na euro i jen. Inflacija je već na razini koju američki FED smatra ciljanom, odnosno prihvatljivom. Za siječanj, indeks potrošačkih cijena na mjesečnoj razini  zabilježio je najsnažniji skok u posljednje četiri godine od 0,6 posto, znatno više od očekivanih 0,3 posto. Na godišnjoj razini, indeks potrošačkih cijena je veći za 2,5 posto, što je najviša razina u zadnjih pet godina. Promet u maloprodaji, koji čini gotovo 70 posto ukupne američke gospodarske aktivnosti, tijekom siječnja je na mjesečnoj razini bio veći za 0,4 posto, dok je revidirani podatak za prosinac povećan s 0,6 na 1,0 posto.

Industrijska proizvodnja euro zone u prosincu je pala za 1,6% na mjesečnoj razini, no na godišnjoj razini je viša za 2,0 posto. Ovo je peti uzastopni mjesec da industrijska proizvodnja na godišnjoj razini raste. Vanjskotrgovinska bilanca euro zone je u prosincu bila u suficitu od 24,5 milijardi eura. U odnosu na euro, dolar je početkom prošlog tjedna ojačao do 1,0520 da bi kraj tjedna dočekao na 1,0650. U odnosu na japanski jen, dolar je oslabio sa 115,00 na 112,80. Američki dolar je u odnosu na kunu oslabio sa 7,08 na 6,98.

Indeks potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji bio je 1,8 posto, nešto niži od očekivanih 1,9 posto. Analitičari smatraju da će vrlo brzo inflacija preskočiti 2 posto, razinu koju Središnja banka Engleske drži prihvatljivom. Broj nezaposlenih je zadnjem kvartalu prošle godine pao za 7,000 na 1,6 milijuna. Stopa nezaposlenosti je na 4,8 posto, čime je Velika Britanije dostigla razinu „pune zaposlenosti“. Rast plaća u ovim uvjetima je i dalje iznad stope inflacije te iznosi 2,6 posto. Podatak o prometu u maloprodaji je neugodno iznenadio. Na godišnjoj je razini promet viši za 1,5 posto, dok se očekivao rast od 3,4 posto. Britanska funta je u odnosu na dolar oslabila s 1,2550 na 1,2390, dok je u odnosu na euro funta oslabila s 0,8460 na 0,8580.

Na domaćem tržištu tečaj eura i kune se stabilizirao unutar raspona 7,44 do 7,47.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...