Posljednji tjedan 2016. donio veći promet na domaćem tržištu kapitala


Usprkos skraćenom trgovinskom tjednu, na domaćem tržištu kapitala zabilježen je promet od oko 48 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u tjednu ranije.

Većina toga ostvarena je u zadnja dva trgovinska dana u prošloj godini, a ukupnom prometu svakako je pridonijela i blok transakcija redovnom dionicom Adrisa u iznosu od 5,9 milijuna kuna. Dionički indeksi  tjedan su zaključili na suprotnim stranama, pri čemu je CROBEX upisao porast od 0,2 posto, dok je uži indeks CROBEX10 istovremeno kliznuo 0,2 posto u crveni teritorij. Od sektorskih indeksa najbolje je prošao indeks turističkog sektora, zabilježivši skok od 3,6 posto, dok je jedini gubitnik bio indeks transportnog sektora, s minusom od 1,6 posto.

Hrvatski Telekom najlikvidniji, Agromeđimurje dobitnik tjedna

U redovnom prometu  uvjerljivo je najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 9 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 2,9 posto, na 169 kuna. Znatan promet od 6 milijuna kuna prikupila je i dionica Valamar Riviere, pri tome ojačavši 2 posto. Nešto iznad 2 milijuna kuna prometa prikupile su još povlaštena dionica Adrisa te redovne dionice Atlantic Grupe i Podravke, koje su redom porasle 0,8 posto, 1,4 posto i 0,2 posto.

Dobitnik tjedna, među likvidnijim izdanjima, je bila dionica Agromeđimurja, koja je skočila 52 posto, na prometu od oko 680 tisuća kuna. Snažnu izvedbu s 10 posto rasta imala je dionica Badela 1862, koja je pozitivno reagirala na vijest kako je slovački St Nicolaus, u konzorciju s Dalmacijavinom i Oštrcom, predao ponudu za otkup potraživanja u postupku predstečajne nagodbe. Od dobitnika još vrijedi izdvojiti dionice Auto Hrvatske, Arenaturista i Medike, koje su redom ojačale 8,7 posto, 6,5 posto i 6,1 posto.

Na strani gubitnika odskače dionica Proficia, koja je potonula 29 posto, i to nakon presude Vrhovnog suda prema kojoj je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev te je presuđeno u korist države. Zbog identičnog razloga rasprodaji je svjedočila i dionica Slavonskog ZIF-a, koja je izgubila na vrijednosti 4,9 posto, a među gubitnicima vrijedi istaknuti i dionicu Granolia koja je tjedan zaključila 15 posto u crvenom.

Dobar tjedan za europske burze

Globalne burze  prošli su tjedan također imale mješovite izvedbe, uz nešto skromniju likvidnost. Uzlet u SAD-u, prisutan od ishoda američkih predsjedničkih izbora, ipak se primirio te su dionički indeksi zaključili tjedan u crvenom. Američki Dow Jones Industrial Average indeks pao je 0,9 posto, čime je prekinuo sedmotjednu seriju rasta, dok je S&P 500 indeks oslabio 1,1 posto. S druge strane, europske burze imale su dobar tjedan te je znatan dio njih dosegao rekordne razine. Stoxx Europe 600 indeks porastao je 0,4 posto, a pozitivnu izvedbu i rekordnu razinu vrijednosti imali su njemački indeks DAX te francuski indeks CAC 40, koji su zabilježili poraste od 0,3 posto i 0,5 posto.

I dalje će se pratiti nastavak popunjavanja kabineta od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali isto tako i objave makroekonomskih podataka. Tijekom tjedna najznačajnije objave su indeks menadžera nabave (PMI) za niz europskih zemalja, zatim podaci s tržišta rada u SAD-u, kao i detalji sa zadnjeg sastanka FED-a.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...