Nastavlja se trend jačanja kune


Prošloga tjedna objavljeni su PMI indeksi eurozone za proizvođačku industriju i uslužni sektor. Indeks koji se odnosi na proizvodnju, raste pet mjeseci zaredom te se nalazi na najvišoj razini u posljednjih šest godina (55,1 bod). Suprotno njemu, indeks koji se odnosi na uslužni sektor na najnižoj je vrijednosti u zadnja tri mjeseca (53,6 boda). Njemački IFO indeks poslovnog povjerenja na mjesečnoj razini pao je sa 111,0 (najviša razina u zadnje tri godine) na 109,8 bodova. Inače, investitori smatraju da je IFO indeks odličan kratkoročni  pokazatelj kretanja proizvodnje u narednih šest mjeseci. Sličan IFO indeksu je američki LEI indeks, koji je u prosincu porastao za 0,5% u odnosu na studeni, a riječ je o već četvrtom uzastopnom mjesecu rasta.

Tržište nekretnina krajem prošle godine u SAD-u se počelo polako hladiti. Niska stopa nezaposlenosti i rast plaća bili su glavni razlozi rasta tržišta nekretnina. Krajem godine došlo je do rasta kamata na dugoročne hipotekarne kredite što je glavni razlog pada interesa za novim i postojećim nekretninama. Procjena američkog BDP-a za četvrti kvartal bila je nešto niža od tržišnih očekivanja. Očekivao se rast od 2,2 posto, no objavljen je rast od 1,9 posto. Narudžbe za dugotrajnom imovinom bile su također niže od očekivanja (-0,4 posto), dok se očekivao rast od 2,5 posto. Tečaj eura i dolara je tijekom prošloga tjedna bio stabilan te se kretao unutar raspona od 1,0770 do 1,0670.

Preliminarne procijene bruto društvenog proizvoda Velike Britanije za četvrti kvartal bile su nešto više od očekivanja analitičara. Na kvartalnoj razini riječ je o rastu od 0,6 posto, a na godišnjoj razini od 2,2 posto. Ipak, analitičari očekuju da će se tijekom ove godine rast BDP-a usporiti zbog rasta inflacije i neizvjesnosti oko pregovora koje će Velika Britanija voditi s Europskom komisijom oko izlaska iz Europske unije. Funta je na američki dolar ojačala do tečaja 1,2680, dok se u odnosu na euro trgovala unutar 0,8480 do 0,8580.

Na domaćem tržištu trend jačanja kune se nastavio i tijekom prošlog tjedna. Euro je u odnosu na domaću valutu oslabio sa 7,51 na 7,48.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...