Indeksi nastavljaju pozitivan niz, građevinski sektor uvjerljivi dobitnik tjedna


Domaće tržište kapitala i prošli je tjedan zaključilo u zelenom teritoriju. CROBEX je zabilježio šesti uzastopni tjedan rasta, ovoga puta od 0,6 posto, zaključivši pritom na 2.108,89 bodova. Uži indeks, CROBEX10, ojačao je 0,3 posto.

Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, i to sa snažnim rastom od 12,1 posto, dok je u crvenom zaključio jedino indeks prehrambenog sektora, koji je oslabio 1,4 posto.

Jamnica najlikvidnija, glavni dobitnici iz građevinskog sektora

Ukupno je protrgovano oko 59,1 milijun kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od oko 11,8 milijuna kuna. Nalikvidnije izdanje bila je dionica Jamnice, koja je na prometu od 7,3 milijuna kuna oslabila 0,01 posto. Slijede je povlaštene dionice Adrisa, s prometom od 6,1 milijun kuna te rastom cijene od 0,8 posto, a aktivne su bile i dionice Valamar Riviere koje su na prometu od 5,5 milijuna kuna ojačale 0,8 posto. Među milijunašima valja izdvojiti i dionice Leda, s prometom od 3,2 milijuna kuna i padom cijene od 2,9 posto, te dionice Hrvatskog Telekoma, čija je cijena oslabila 0,8 posto na prometu nešto većem od 3,1 milijun kuna.

Na krilima dobrih makroekonomskih podataka iz građevinskog sektora, prošli tjedan su se među glavnim dobitnicima našle dionice iz tog sektora. Tako su dionice Instituta IGH uzletjele 42,3 posto, dok su dionice Tehnike zabilježile rast od 23 posto. Također, dobre izvedbe su imale i dionice Hidroelektre niskogradnje koje su ojačale 18,1 posto, dok je cijena dionica Ingre zabilježila rast od 17,1 posto.

S druge strane, loše izvedbe su imale dionice Hrvatske poštanske banke, koje su zabilježile pad cijene od 4,6 posto, a slijede ih dionice Zvijezde, s padom cijene od 4,5 posto te dionice Auto Hrvatske, koje su oslabile 4,1 posto.

Pozitivan sentiment u Americi, Europa mješovito

I na američkom tržištu kapitala prošli je tjedan vladao pozitivan sentiment. Tri glavna američka dionička indeksa dosegla su svoje povijesne maksimume. S&P indeks ojačao je 1,3 posto na tjednoj razini, dok je Dow Jones Industrial Average indeks zabilježio rast od 1 posto. Najveći rast ostvarile su dionice iz industrijskog i financijskog sektora. Pozitivan sentiment potaknula su i očekivanja jačeg rasta američkog gospodarstva te veće državne potrošnje vođene administracijom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i objave financijskih rezultata kompanija za zadnji kvartal prošle godine. Do sada je rezultate objavilo oko trećina kompanija iz sastava S&P indeksa, pri čemu je 68 posto njih premašilo očekivanja analitičara.

Europska tržišta bilježila su mješovite izvedbe. Tako je Euro Stoxx 50 indeks ojačao 0,1 posto, a među dobitnicima su bili i njemački DAX, koji je zabilježio rast od 1,6 posto te španjolski IBEX 35, s rastom vrijednosti od 1,3 posto. Na strani gubitnika našli su se britanski FTSE 100 indeks te francuski CAC 40, koji su oslabili 0,2 posto.

U tjednu pred nama, investitori će u prvom redu nastaviti pomno pratiti pristigle rezultate kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine, kao i daljnje poteze novoizabranog američkog predsjednika te njegove administracije. Od makroekonomskih podataka u fokusu će biti objave indeksa potrošačkih cijena, BDP-a za četvrti kvartal te podataka o proizvodnji za niz europskih zemalja, dok se u SAD-u očekuju objave podataka s tržišta nekretnina te podaci o proizvodnji. Iz Japana i Kine također će pritjecati podaci o industrijskoj proizvodnji. Ovaj tjedan održavaju se i sastanci engleske središnje banke te FED-a, što će također biti u fokusu investitora.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...