CROBEX dosegao najvišu razinu od 2011. godine


Na domaćem tržištu kapitala početkom 2017. nastavljen je pozitivan trend. Dionički indeksi zabilježili su treći uzastopni tjedan rasta, dok je likvidnost blago ojačala usprkos skraćenom trgovinskom tjednu.

CROBEX je zaključio s rastom od 1,8 posto na 2.030,3 bodova, što je njegov najveći tjedni rast od sredine listopada 2016. te najveća razina još od kolovoza 2011. Svi sektorski indeksi zaključili su u pozitivnom teritoriju, pri čemu su najveći rast ostvarili indeksi turističkog i građevinskog sektora, s rastom od 3,3 posto i 3 posto.

Valamar najtrgovanija dionica

Ukupno je protrgovano oko 54 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 13,5 milijuna kuna. Od toga se 3,6 milijuna kuna odnosi na blok transakciju dionicom Hrvatskog Telekoma, dok je 2,3 milijuna kuna ostvareno u blok transakciji povlaštenom dionicom Adrisa. U redovnom trgovanju najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviere, koje su na prometu od 8,5 milijuna kuna ojačale 3,7 posto. Aktivno se trgovalo i dionicama Hrvatskog Telekoma, čija je cijena zabilježila pad od 1,2 posto na prometu od 6,8 milijuna kuna, dok su redovne dionice Adrisa ostvarile promet od 3,8 milijuna kuna te rast cijene od 1 posto. Među milijunašima valja spomenuti i dionicu Auto Hrvatske, čija je cijena na prometu nešto većem od 3,7 milijuna kuna potonula 8,2 posto, što ju je svrstalo među glavne gubitnike tjedna.

Tehnika na vrhu liste dobitnika

Dobitnike je prošli tjedan predvodila dionica Tehnike, koja je uzletjela 11,8 posto, nakon što je kompanija objavila vijest o novom sklopljenom ugovoru o građenju. Slijede je dionice SNH Game i Zagrebačke banke, s cjenovnim porastima od 6,3 posto i 6 posto. Na strani gubitnika, dionice Badela su potonule 18,2 posto, dok su redovne dionice Adrisa i Privredne banke Zagreb na vrijednosti izgubile 2,5 posto

Strani indeksi također u plusu

I na stranim je burzama prošli tjedan vladao pozitivan sentiment, nakon što su stigli pozitivni podaci s američkog tržišta rada, te je većina indeksa tjedan zaključila na povijesnim maksimumima. Nakon objave podataka o rastu plaća, S&P indeks ojačao je 1,2 posto na tjednoj razini, dok je Dow Jones Industrial Average indeks zabilježio tjedni rast od 0,7 posto. I europska tržišta reagirala su pozitivno na rast američkog gospodarstva. Tako je Euro Stoxx 50 indeks ojačao 0,9 posto, britanski FTSE 100 je ojačao 1,3 posto, talijanski FTSE MIB je uzletio 2,4 posto, dok je njemački DAX zabilježio rast od 1 posto.

U tjednu pred nama od makroekonomskih objava u prvom će se redu popratiti podaci o industrijskoj proizvodnji niza europskih zemalja te stopi nezaposlenosti u Eurozoni, ali i podaci s američkog tržišta nekretnina i rada, te oni o američkoj maloprodaji. Iz Kine će pritjecati podaci o indeksu potrošačkih cijena te o uvozu i izvozu.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...