Četvrti uzastopni tjedan rasta CROBEX-a


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan svjedočilo nastavku pozitivnog trenda te je dionički indeks CROBEX upisao četvrti uzastopni tjedan rasta. Rast indeksa se dodatno intenzivirao te su CROBEX i CROBEX10 uzletjeli 2,25 posto i 2,41 posto, što je najsnažniji tjedni porast od početka listopada. Dobitnike je predvodio turistički sektor, čiji je indeks ojačao 2,6 posto.

Likvidnost se zadržala na sličnoj razini kao i prethodnih tjedana, a protrgovano je u prosjeku 13 milijuna kuna dnevno, što uključuje i blok transakciju dionicom Hrvatskog Telekoma u iznosu od 7,1 milijun kuna.

U redovnom prometu je najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 8,5 milijuna kuna prometa zabilježila skok cijene od 3,6 posto, na 173 kuna. Investitori su pozitivno reagirali na vijest kako je Hrvatski Telekom sklopio ugovor o kupnji 76,5 posto udjela u Crnogorskom Telekomu. Znatan promet od gotovo 8 milijuna kuna je prikupila i dionica Valamar Riviere, i pritom ojačala 7,8 posto, što ju svrstava među glavne prošlotjedne dobitnike. Nešto iznad 4 milijuna kuna prometa su prikupile dionice Turisthotela i Podravke, pri čemu je dionica Turisthotela porasla 1,7 posto, dok je Podravka s padom od 0,8 posto bila jedini gubitnik među deset najlikvidniih izdanja.

Dobitnik tjedna, među likvidnijim izdanjima, bila je dionica Solarisa, koja je skočila 9 posto, na prometu od oko 145 tisuća kuna. Snažnu izvedbu još su imale dionice Saponije i Ericsson Nikole Tesle, koje su ojačale 8,3 posto i 7,7 posto, kao i već spomenuta dionica Valamar Riviere sa skokom cijene od 7,8 posto.

Na strani gubitnika ističe se dionica Badela 1862 koja je pala 7,1 posto, nakon što je splasnuo optimizam oko mogućeg preuzimanja kompanije. Slabe izvedbe još su imale dionice Đuro Đaković holdinga, Uljanik plovidbe i Luke Ploče koje su izgubile redom 5,6 posto, 4,2 posto i 3,1 posto.

Globalne burze su prošli tjedan imale mješovite izvedbe, gdje su na američkom tržištu bili blagi prodajni pritisci, dok je Europa u pravilu zaključila u zelenom. Američki Dow Jones Industrial Average indeks i S&P 500 indeks su oslabili 0,4 posto i 0,1 posto, u pravilu pritisnuti gubitcima u energetskom i nekretninskom sektoru. Jedino je dobitak ostvaren u tehnološkom kompozitnom indeksu NASDAQ, koji je ostvario četiri dana rasta u zadnjih pet trgovinskih dana.

U Europi je bankarski sektor povukao indekse u zeleno, s obzirom da su svoje rezultate prošli tjedan objavili JP Morgan i Wells Fargo, te su isti premašili očekivanja analitičara. Eurostoxx 50 indeks je porastao 0,1 posto, te krajem tjedna dosegao rekordnu razinu, dok je dobitnike predvodio britanski FTSE100 indeks sa skokom od 1,8 posto.

Ovaj tjedan se očekuje početak Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, kao i preuzimanje dužnosti novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji će biti popraćeni od strane investitora. Od važnijih događaja je i sastanak Europske središnje banke, kao i objava niza kvartalnih rezultata kompanija, od kojih vrijedi izdvojiti General Electric, IBM, Goldman Sachs i Morgan Stanley.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...