Stopa nezaposlenosti u eurozoni na najnižoj razini od 2009.


Tijekom prošlog tjedna bilo je objavljeno nekoliko važnijih makroekonomskih podataka. Stopa nezaposlenosti je u euro zoni tijekom listopada pala na 9,8 posto, odnosno na najnižu razinu od sredine 2009. godine. Prema preliminarnim podacima, indeks potrošačkih cijena euro zone je u studenom, šesti mjesec zaredom, porastao za 0,6 posto. To je ujedno i najveća godišnja stopa inflacije u zadnje dvije i pol godine. Euro se u očekivanju referenduma u Italiji, u odnosu na dolar, trgovao unutar raspona 1,0580 do 1,0680.

Revizijom stopa rasta američkog bruto domaćeg proizvoda za treće ovogodišnje tromjesečje, s prvotnih je +2,9 posto povećana na +3,2 posto. Američki ISM (Institute for Supply Management) indeks za prerađivačku industriju je ojačao više od očekivanja na 53,2 boda, što je najviša razina od prošlogodišnje veljače. Inače, vrijednost ISM-a iznad 50 bodova implicira rast proizvodnje u nadolazećim mjesecima i obratno. Indeks povjerenja potrošača za studeni u SAD-u je neočekivano porastao na 107,1 što predstavlja najvišu razinu u zadnjih više od devet godina. Indeks povjerenja potrošača je dobar pokazatelj buduće potrošnje stanovništva koja uvelike sudjeluje u američkom bruto društvenom proizvodu. U SAD-u se i dalje otvaraju nova radna mjesta, tijekom studenog je otvoreno njih 178,000. Američka valuta je nastavila trend jačanja u odnosu japanski jen. Prošli tjedan je ojačala sa 111,50 na 114,50. Jen je oslabio i u odnosu na euro. Zajednička europska valuta je ojačala sa 118,50 do 121,50.

Švicarska ekonomija je tijekom trećeg kvartala stagnirala. Tržišna očekivanja su predviđala rast od 0,3 posto. Franak se u odnosu na euro trgovao oko tečaja 1,08, odnosno na kunu oko tečaja 7,01.

Prema preliminarnim podacima realni hrvatski bruto domaći proizvod za treći kvartal na godišnjoj razini je porastao za 2,9 posto što predstavlja veći rast na godišnjoj razini u zadnjih 8 godina. Hrvatska industrijska proizvodnja u listopadu je porasla za 1,8% na godišnjoj razini. Euro i kuna su uslijed nešto jače međubankarske potražnje za devizama protekli tjedan završili oko tečaja 7,5450.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...