Smanjena aktivnost na burzi u predbožićnom tjednu


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan svjedočilo sniženom prometu, uz skok vrijednosti dioničkih indeksa. Ukupan tjedni dionički promet je iznosio oko 29 milijuna kuna, odnosno u prosjeku 5,8 milijuna kuna dnevno, što najmanja likvidnost još od početka srpnja kada se zbog ljetnih mjeseci trgovalo smanjenim intenzitetom. Razlog prošlotjednom padu prometa je predblagdansko raspoloženje.

Dionički indeks CROBEX je skočio 1,2 posto na 1991,4 boda , što je njegova najsnažnija izvedba od početka listopada i najviša razina u ovom mjesecu, što je vjerojatno posljedica window dressinga krajem godine. Uži indeks CROBEX10 je također imao dobar tjedan te je porastao 0,75 posto, dok je od sektorskih indeksa najbolje prošao indeks transportnog sektora sa skokom od 3,8 posto. Jedini gubitnik je bio indeks prehrambenog sektora, međutim on je kliznuo zanemarivih 0,06 posto.

U redovnom prometu je uvjerljivo najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na nešto iznad 7 milijuna kuna prometa zabilježila porast cijene od 1,2 posto, na 174 kune. Ukupnoj likvidnosti je pridonijela i blok transakcija dionicom Jamnice u iznosu od 2,8 milijuna kuna. U redovnom prometu, slijedi povlaštena dionica Adrisa koja je prikupila 2,6 milijuna kuna protrgovane vrijednosti, uz porast cijene od 0,5 posto. Iznad milijun kuna prometa su prikupile još samo dionice Valamar Riviere i Jamnice, pri čemu je Riviera ojačala 1,2 posto, dok je Jamnica oslabila 1,4 posto.

Dobitnik tjedna, među likvidnijim izdanjima, je bila dionica Viktora Lenca, koja je skočila 10,2 posto, na prometu od oko 230 tisuća kuna. Snažan porast od 9,7 posto je upisala i dionice Vira, kao i brodarske dionice Uljanik plovidba i Atlantska plovidba koje su ojačale 9,4 posto i 6 posto. Dionica Magme se našla pod prodajnim pritiscima, te je potonula 10,6 posto, kao posljedica realizacije kapitalnih dobitaka nakon što je tjedan ranije uzletjela 57 posto. Cjenovne padove su zabilježile i dionice Croatia osiguranja, Varteksa i Optime Telekoma, i to redom 5,2 posto, 4,4 posto i 2,9 posto.

Globalne burze su prošli tjedan zabilježile uglavnom pozitivna kretanja, iako se intenzitet porasta koji je prisutan nakon ishoda američkih predsjedničkih izbora ipak primirio. Američki Dow Jones Industrial Average indeks te S&P 500 indeks su porasli 0,5 posto i 0,25 posto na tjednoj razini, pri čemu se trgovalo u uskom rasponu cijena. Likvidnost je također bila snižena kao posljedica predblagdanskog tjedna. Dobru izvedbu su imali proizvođači čipova i kućanskih aparata, naspram gubitaka u sektorima maloprodaje namještaja i elektroničke opreme.

Europske burze su imale mješovite izvedbe, bez jasnog trenda, gdje je Stoxx Europe 600 indeks kliznuo 0,01 posto, dok je istovremeno Euro Stoxx  50 indeks ojačao 0,45 posto. Pozitivnu izvedbu su imali njemački indeks DAX, te francuski indeks CAC 40, koji su zabilježili poraste od 0,13 posto i 0,4 posto, dok su tijekom tjedna čak dosegli i nove rekordne razine.

Što se tiče ovoga tjedna, očekujemo i dalje skromnije razine likvidnosti. Pratit će se nastavak popunjavanja kabineta od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali isto tako i objave makroekonomskih podataka od kojih su najzvučniji podaci o povjerenju potrošača, proizvodnoj aktivnosti i tržištu rada u SAD-u, kao i podaci o maloprodaji u Njemačkoj za studeni.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...