Sjednice središnjih banaka obilježile tjedan


Tjedan iza nas bio je obilježen sjednicama središnjih banaka. Prema očekivanjima, FED je na prošlotjednom sastanku podignuo kamatne stope za 0,25 postotnih bodova – na 0,50%-0,75%. Pored toga projekcije FED-a pokazuju da bi u 2017. kamate mogle biti povećane u tri navrata. S obzirom na činjenicu da se na tržištu računalo s dva povećanja, može se reći da je FED uspio iznenaditi tržište. Reakcija je bila snažno jačanje dolara. Euro je u odnosu na američku valutu  pao s 1,0650 na 1,0380, što je najniža razina u posljednjih 14 godina. Pri tome je američki dolar ojačao i na kunu. Tečaj je u jednom trenutku iznosio 7,25 kuna za jedan dolar. Također, FED je neznatno promijenio svoje projekcije rasta američkog BDP-a. Tako je za 2017. procjena povećana s 2,0% na 2,1%, dok je procjena stope nezaposlenosti na kraju 2017. spuštena s 4,6% na 4,5%.

Središnja banka Engleske na svojoj je redovnoj sjednici, s devet glasova za i niti jednim protiv, odlučila ostaviti kamatnu stopu na funtu na 0,25 posto. U prilog takve odluke ide i trend jačanja funte koji traje od listopada, zbog kojega su smanjeni inflatorni pritisci. U tom periodu euro je na funtu oslabio s 0,91 na 0,83.

Prema očekivanjima, Švicarska narodna banka (SNB) na kvartalnom sastanku nije mijenjala kamatne stope. Iz SNB-a su još jednom izjavili da će ostati aktivni na valutnim tržištima i intervenirati, ako se za to ukaže potreba. Švicarski franak se u odnosu na euro kretao unutar uskog raspona od 1,075 do 1,08.

Na domaćem tržištu prošli tjedan je donio nešto više aktivnosti. Povećana ponuda deviza, ponajviše od strane bankarskog sektora, rezultirala je padom vrijednosti eura sa 7,54 na 7,5150. Stoga je HNB prvi put nakon nešto više od 3 mjeseca intervenirala na domaćem deviznom tržištu. Pritom je od poslovnih banaka kupio 278 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,5490 kuna za euro. Euro i kuna su tjedan završili oko tečaja 7,54.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...