Pad eura nakon ostavke talijanskog premijera


Nakon što je početkom prošlog tjedna talijanski premijer Matteo Renzi podnio ostavku zbog poraza na referendumu o ustavnim promjenama, euro je prema dolaru pao na najnižu razinu od ožujka prošle godine na 1,05. Ipak na tim razinama se javio značajan broj kupaca eura pa je ubrzo euro vratio sve gubitke i ojačao na dolar do 1,08 – tristo „pipseva“ u jednom danu.

Podaci o prometu u maloprodaji za euro zonu bili su bolji od očekivanja, na godišnjoj razini je zabilježen rast od 2,4 posto. Pored toga, tvorničke narudžbe u Njemačkoj su na godišnjoj razini povećane za 6,3 posto, što je najviši rast u posljednjih 16 mjeseci. Industrijska proizvodnja u Njemačkoj je tijekom listopada povećana na godišnjoj razini za 1,2 posto, što je treći mjesec zaredom da proizvodnja raste. Američki ISM indeks za uslužni sektor je s rujanskih 54,8 boda ojačao na 57,2 boda, najvišu razinu u zadnjih godinu dana, dok su tvorničke narudžbe u SAD-u tijekom listopada na mjesečnoj razini porasle za 2,7 posto, što predstavlja najvišu stopu rasta u posljednjih 16 mjeseci.

Prema očekivanjima, ECB na prošlotjednoj sjednici nije mijenjala kamatne stope. Europska središnja banka je produljila svoj program otkupa obveznica do kraja sljedeće godine. Prvotno je bio plan da će spomenuti program ECB-a trajati do ožujka 2017. godine. Ipak, od travnja iduće godine Europska središnja banka će kupovati obveznice u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura, umjesto dosadašnjih 80 milijardi eura. Pored toga, napomenuli su da se ovaj program u međuvremenu može povećati ili produljiti, ako za to bude bilo potrebe. Također, ECB je prezentirala neznatno povišene  makroekonomske prognoze za euro zonu. Za ovu i slijedeću godinu očekuju rast BDP-a od 1,7%, uz prosječnu godišnju stopu inflacije od 0,2% u 2016. i 1,3% u 2017. godini. Nakon sjednice vrijednost eura je u odnosu na dolar pala s 1,0850 na 1,0550. Dolar je pri tome u odnosu na kunu ojačao sa 6,95 na 7,15.

Državni zavod za statistiku potvrdio je 2,9 postotni realni rast hrvatskog BDP-a u trećem kvartalu na godišnjoj razini. Tečaj eura i kune se tijekom prošlog tjedna kretao unutar uskog raspona od 7,5450 do 7,5350.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...